”Scenariul cel mai dăunător pentru moneda unică ar fi o nouă reducere a ratelor dobânzii. Cu toate acestea, având în vedere că ratele sunt deja la nivele extrem de scăzute, șansele de a avea rate chiar mai mici sunt neglijabile, dar beneficiul ar fi evitarea obstacolelor logistice pe care le implică majorarea programului de cumpărare de active (relaxare cantitativă, sau quantitative easing – QE).
Aceasta ar fi a doua opțiune a ECB. În cazul în care aleg să facă acest lucru fără a extinde data de încheiere a programului, ar însemna operațiuni agresive (va fi nevoie să se cumpere obligațiuni într-un ritm mai accelerat) care ar fi, de asemenea, un scenariu foarte ”bearish” (perdant) pentru euro, potrivit analistului.
Cea de a treia opțiune ar fi să se extindă tipul de obligațiuni ce pot fi achiziționate. A patra și cea mai mediatizată variantă ar fi o simplă prelungire a termenului de încheiere a programului QE (termenul este acum septembrie 2016). Având în vedere observațiile recente ale lui Mario Draghi și ale președintelui Bundesbank, Jens Weidmann, se poate trage și concluzia că nu există un consens pentru o schimbare a politicii monetare în această lună.
”Dacă asta se va întampla sau dacă acțiunile vor fi luate cu jumătăți de măsură”, continuă analistul, vânzatorii de euro vor fi prinși pe picior greșit, iar mișcarea ascendentă ar putea fi bruscă.