Cele două depozite achiziţionate de companie în luna octombrie sunt lângă A1 Business Park, construit de Cefin şi vândut către firma australiană Valad. Este vorba de un depozit închiriat până în 2024 către distribuitorul de componente auto Augsburg şi o proprietate mai mică de 3.000 mp, despre care investitorul belgian spune că este aproape finalizată şi că va fi închiriată în curând.
Dezvoltarea acestei proprietăţi este asigurată de AIC Industrial & Logistic Development, noua divizie imobiliară a Cefin, rezultată după dizolvarea Cefin Real Estate. Cel mai probabil, chiriaşul noii clădiri va fi retailerul online Fashion Days, care a anunţat că va realiza un parteneriat cu cele două companii.
Vabeld a mai semnat o opţiune de cumpărare a unui teren de 5 hectare şi a unei clădiri generatoare de venituri în suprafaţă de 8.000 mp, ambele în aceeaşi zonă.
În momentul intrării pe piaţa românească, în luna iulie a acestui an, belgienii au cumpărat 15 hectare de teren pretabil dezvoltărilor de depozite logistice, adiacent autostrăzii A1.
„Terenul este vacant cu excepţia a două clădiri nefinalizate care totalizează peste 11.000 mp“, se preciza într-un comunicat al companiei de la data achiziţiei. Compania preciza în iulie că Varoed, subsidiara românească a Vabeld, are ca ţintă finalizarea acestor clădiri până la finalul anului.
Tranzacţia a fost asistată de AIC Industrial & Logistic Development, companie care a fost angajată să dezvolte pe acest teren depozite cu o suprafaţă totală de 90.000 mp.
„Compania ia în considerare achiziţii suplimentare de proprietăţi semi-industriale, obiectivul său fiind acela de a construi un portofoliu de retail de înaltă calitate în România, cu accent pe Bucureşti“, se precizează într-un comunicat al Vabeld.
Compania belgiană este activă în cinci ţări: Belgia, Marea Britanie, Franţa, Brazilia şi România.
Cefin a renunţat la divizia imobiliară Cefin Real Estate în 2011. Atunci Geo Mărgescu, managerul companiei, a preluat angajaţii şi, alături de Steve Burke – construction director în cadrul Cefin RE, a înfiinţat SIX Management, prin intermediul căreia au mai colaborat cu Cefin. Spre exemplu, noua companie a realizat un mic proiect rezidenţial de lux pe Aleea Alexandru din Bucureşti, pe un teren deţinut de acţionarii Cefin. Ulterior, în 2013, Cefin a dezvoltat compania AIC Industrial & Logistic Development, care gestionează activele imobiliare ale grupului italian, printre care Dunca Logistic Park din Timişoara.
Zona de ieşire din Bucureşti pe autostrada A1 a fost scena unei serii de tranzacţii imobiliare încheiate în acest an pe sectorul industrial. Compania cu capital olandez CTP a început prin achiziţia Mercury Logistics Park de pe Autostrada A1 pentru circa 10 mil. euro. Fondul american de investiţii Heitman, vânzătorul acestui parc logistic, şi-a lichidat prin această tranzacţie toate proprietăţile din România. Ulterior, CTP şi-a adăugat în portofoliu proiectul Prologis Park Bucharest A1 pentru care a plătit 40 mil. euro – asigurând şi ieşirea vânzătorului (Prologis) de pe piaţa românească şi, cel mai recent, a semnat un acord de achiziţie cu Portland Trust pentru proiectul Bucharest West, la un preţ estimat de Capital la circa 60 mil. euro.