Pentru cei cu posibilităţi şi în căutare de case de vacanţă în zone exotice au apărut ofertele din Caraibe. Avantajele principale sunt preţurile atractive şi impozitele mici.
Deşi criza a frânat intenţiile de consum ale românilor, mai ales în ceea ce priveşte cheltuielile pentru vacanţe şi investiţiile în cea de-a doua sau a treia locuinţă, ofertele de case de vacanţă nu contenesc să apară. „Piaţa se mişcă mult mai greu acum. Noi avem nişte parteneri în Republica Dominicană, unde încercăm să vindem terenuri pentru case, dar momentan aşteptăm clienţi“, spune avocatul Iacob Constantin Drăgan, partener la agenţia WBI. Proprietăţile din zonele cu sonoritate exotică, precum Insulele Caraibe, au intrat de ceva timp în atenţia celor care îşi permit să cheltuie bani pentru o locuinţă de vacanţă în regiune. Dacă fotbalistul Adrian Mutu a cumpărat, recent, o casă în Republica Dominicană, ţara natală a soţiei sale, omul de afaceri Cornel Tăbăcaru se ocupă cu dezvoltarea de blocuri de locuinţe în Costa Rica. După ce a scos circa zece milioane de dolari din afaceri cu condo- hoteluri în SUA, afaceristul derulează, în prezent, în regiunea turistică din Costa Rica, trei afaceri imobiliare ce valorează circa 100 de milioane de dolari.
Costuri, taxe, avantaje şi impedimente
Principala problemă a achiziţiilor de locuinţe peste Ocean ţine mai degrabă de timpul pierdut pe traseul aprobării actelor şi de distanţă, un control adecvat al proprietăţii fiind mai dificil. „Am rezolvat majoritatea problemelor, inclusiv creditul pe e-mail. Întocmirea actelor, însă, a durat circa trei luni“, îşi aminteşte deputatul Radu Boureanu, care şi-a cumpărat un apartament în New York.
În ceea ce priveşte costurile, în Republica Dominicană, acestea sunt mai mici decât cele din România, preţul terenului destinat construcţiei fiind de aproximativ 110 dolari/mp, comparabil cu cel din Otopeni, iar costul de construcţie este de maximum 500 dolari/mp, potrivit lui Iacob Constantin Drăgan. Acesta spune că, fără teren, o casă de vacanţă de 300 mp poate costa 150.000 de dolari.
Pentru a putea cumpăra în zonă, cetăţenii străini trebuie să se înregistreze, fiind suficient paşaportul. De reţinut: costul vieţii este mai redus cu circa o treime faţă de cel din SUA. Un alt avantaj este politica fiscală, care prevede că pentru proprietăţile cu o valoare de până la 150.000 de dolari nu se plătesc impozite.
Aşadar, pentru cei care deţin
cashul necesar şi nu se tem de un zbor periodic de câteva mii de kilometri, achiziţionarea unei proprietăţi de vacanţă în Caraibe sau zonele adiacente poate reprezenta o variantă deloc de neglijat.
Avem nişte parteneri în Republica Dominicană, unde încercăm să vindem terenuri pentru case, dar momentan aşteptăm clienţi.
Iacob Constantin Drăgan, avocat
Investiţii exotice
Adrian Mutu
Fotbalistul a cumpărat o casă în Republica Dominicană, ţara de baştină a soţiei sale, Consuelo, potrivit impresarului sportiv Ana Maria Prodan, implicată şi ea în afaceri imobiliare în străinătate.
Cornel Tăbăcaru
Afaceristul român a investit iniţial în Florida. În prezent, Tăbăcaru are afaceri imobiliare de circa 100 de milioane de dolari în Costa Rica.
110 dolari/mp reprezintă media preţurilor terenurilor disponibile în Republica Dominicană. În zonă se găsesc însă terenuri şi de 80 dolari/mp.
Loturi de 700 mp
Preţul acestor parcele de teren oscilează în funcţie de destinaţie şi amplasament. Cei interesaţi pot cumpăra loturi de 700 mp cu sume cuprinse între 99.900 şi 110.000 de dolari.
Loturi de până în 870 mp
Acestea reprezintă cele mai mici suprafeţe aflate la vânzare, suprafeţele disponibile începând de la 592 mp. Preţurile sunt cuprinse între 69.900 şi 89.900 de dolari.
Loturi de 900 mp
Acestea există în mai multe parcele, iar preţurile cerute oscilează, în funcţie de destinaţia construcţiei, între 89.000 şi 109.000 de dolari. Pe aceste terenuri pot fi construite atât duplexuri, cât şi locuinţe unifamiliale.
Loturi de 1.000 mp
Parcelele de teren cu o suprafaţă de 1.000 mp se pot achiziţiona la un preţ unic de 99.900 dolari. Aici se pot construi atât locuinţe unifamiliale, duplexuri, dar şi locuinţe multifamiliale, cu patru unităţi.