Imprumuturile de nevoi personale iau treptat locul celor specializate pentru sejur

Aventura, relaxarea, tari exotice si alte atractii turistice anima imaginatia angajatilor in aceasta perioada. Dorintele pot prinde aripi cu ajutorul creditelor. O analiza atenta arata insa ca imprumutul pentru petrecerea vacantei este pe cale de disparitie.




Locul traditionalelor credite de vacanta a fost luat, in ultimii doi ani, de creditul de nevoi personale sau, pur si simplu, de cardul de credit. Care ar fi explicatia acestui fapt? Majoritatea bancilor decontau costul sejurului direct in contul agentiei de turism prin care era organizata excursia.
In timp, instiutiile de credit au incercat sa se adapteze mai bine la nevoile clientilor: sa acorde bani de buzunar, sa livreze doar o parte din suma creditului catre societatea de turism sau, pur si simplu, sa incheie conventii cu agentiile si sa-si vanda produsele direct, prin sediile acestora. Ceea ce s-a dorit initial a fi o excelenta tehnica de marketing si vanzari s-a dovedit, in final, a fi doar o metoda cu un potential prea mic. De ce? Simplu, din cauza faptului ca majoritatea agentiilor de turism practica un fel de vanzare in rate a sejururilor. Adica solicita initial un avans, dupa care se achita principalul. In plus, daca acum cativa ani o vacanta in strainatate era pentru multi un vis cu putini sorti de izbanda, la ora actuala, tarifele sejururilor au scazut atat de mult, incat au ajuns sa aiba costuri similare cu cele ale unui concediu in Romania sau chiar mai mici. Plata unui concediu in doua transe devine astfel solutia ideala de finantare, cu atat mai mult cu cat nu se percepe nici un fel de dobanda.


O alta cauza pentru care majoritatea bancilor a renuntat la creditul de vacanta este dezvoltarea tot mai accentuata si diversificarea creditului de nevoi personale. Practic, acest tip de imprumut deschide drumul oricarei posibilitati. Nu exista nici un fel de constrangeri: nici de a dovedi destinatia banilor, nici de virament intr-un anume cont, nici de avans. In plus, creditele de nevoi personale sunt si ceva mai ieftine decat cele pentru vacanta. Exemplul de calcul din tabel arata ca intre rata pentru un credit de nevoi personale si unul de vacanta exista o diferenta de cel putin 10 lei. Aceasta, pentru un credit de 10.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro, suma necesara unei familii pentru a petrece un sejur sofisticat. Perioada de rambursare luata in calcul este de 24 de luni, pentru ca extinderea pe o perioada mai lunga nu ar justifica plata in rate a unui concediu de 10-12 zile.


si totusi, creditele de vacanta mai exista. BCR, BRD Groupe Societe Generale si CEC au ramas credincioase acestui tip de imprumut. Pentru a-si atrage clientii catre acest produs, bancile ofera insa bonusuri suplimentare: fie un card Visa, cu servicii de asigurare si asistenta incluse (cazul BRD), fie o perioada de gratie de pana la doua luni (perioada in care clientul nu plateste ratele). Un caz aparte se intalneste la ING Bank, care ofera un serviciu unic in Romania, prin reteaua Self Bank. Cea mai buna varianta a unui imprumut pentru vacanta este linia de credit Extra Rol, pentru care clientul poate opta oricand, cu conditia sa ramburseze lunar 5% din suma aprobata de banca.
Agentiile de turism reusesc sa vanda un numar de sejururi, putin semnificativ insa, si cu ajutorul imprumuturilor. Se pare ca, pentru a avea succes la vanzarea vacantelor in rate, este absolut necesar parteneriatul cu o banca. Totusi, chiar daca nu se vede direct, principiul “cumperi acum platesti la anul” functioneaza si aici, nu numai in cazul vanzarilor din magazin. Numai ca aici, cel mai important rol il joaca imprumuturile de nevoi personale si, mai ales, cardurile de credit. De exemplu, rezultatul unui sondaj realizat de site-ul “no-cash” arata ca 61,14% din respondenti isi gestioneaza banii de vacanta astfel: 75% pe card si restul de 25% in numerar. Devine astfel tot mai clara tendinta romanilor de a apela la carduri in timpul vacantelor.

Credit de vacanta versus nevoi personale

Banca Tipul creditului Dobanda

(%)

Rata (lei)* Suma maxima Observatii
Raiffeisen nevoi personale 18,9 500 10.000

euro

 
BCR vacanta 17,5 17,5 10.000 euro clientul primeste 50% din suma cash
BCR nevoi personale 16 490 10.000 euro se acorda pe maximum zece ani
HVB nevoi personale 7,95 456 10.000 euro  
BRD vacanta 13 475 20.000 lei prin agentiile de turism Paralela 45
BRD nevoi personale 10,9 465 40.000 lei  
ING linie de credit 19,75 minim 5% 30.000 lei este o linie de credit Extra Rol, accesibila

din suma folosita

prin Self Bank

CEC vacanta 15 485 fara limita creditul se vireaza agentiei de turism
CEC nevoi personale 14,25 481 15.000  
Banca Romaneasca   10 491 10.000 euro rata include si asigurarile
Unicredit   9,9 461 10.000 euro  



*Calculul ratei este facut pentru un credit de 10.000 de lei (100 milioane de lei vechi), rambursabil n doi ani.