„Rezervările timpurii“ sau prețurile atrăgătoare practicate de turoperatori au făcut ca, în iunie (adică la început de sezon), charterele către Grecia să plece pline de pasageri. Pe Kos, avionul are grad maxim de ocupare, chiar dacă insula nu concurează la frumusețe cu Santorini, Mykonos sau Rodos.
Soare, plajă și all inclusive. Trei mari caracteristici căutate de majoritatea românilor care pleacă în vacanță cu o ofertă charter. Pe sezonul de vară, acest segment aparte atrage 150.000 de conaționali dornici să-și petreacă o săptămână în complexurile hoteliere din Grecia și Turcia. Comparând prețurile practicate de turoperatori, insula Kos este printre cele mai accesibile pentru amatorii de astfel de sejururi.
Fiecare insulă grecească are publicul ei țintă, iar al Kos nu este, cu siguranță, unul dornic de petreceri prin cluburi, agitație și nopți pierdute. Cu puține atracții turistice de interes maxim (orașul cu același nume unde se află și platanul lui Hipocrate, terme etc.), fâșia de pământ din Marea Egee îmbie la relaxare. Atât de multă recreere și liniște, încât criza economică cu care Grecia se confruntă pare dintr-un alt film (este dată de gol, din când în când, de câteva spații comerciale fără chiriași). Elenii de pe insulă și-au păstrat obiceiurile, iar siesta este la ordinea zilei, între orele 14:00 și 17:00. Nici măcar prețurile nu sunt aliniate astfel încât elenii să câștige din comerț. Mai mult, refacerea clădirilor și a infrastructurii poate duce cu gândul la investiții și, indirect, la atragerea unui număr mai mare de turiști (anual, insula atrage peste 30.000 de străini în perioada concediilor).
Cât de costisitoare este vacanţa?
Cei mai mulți care ajung pe insulă aleg complexurile hoteliere în regim all inclusive, astfel că prea puțini dintre cei întâlniți în unitățile de cazare sunt fără copii. În medie, un pachet turistic cu all inclusive costă 400 de euro, iar cheltuiala la fața locului poate fi limitată ușor la 100 de euro, dacă se elimină închirierea unei mașini sau excursiile opționale. Anul acesta, sejururile din oferta turoperatorilor au pornit de la aproximativ 250 de euro și au ajuns și la mai mult de 1.500 de euro. Diferența a făcut-o clasificarea hotelului și a serviciilor oferite.
Ghizii, dar și turiștii numesc Kos „insula bicicletelor“, fiind una dintre puținele insule grecești „invadate“ de aceste mijloace de deplasare pe două roți. Mai mult, la centrele de închiriere vezi coadă la rezervarea de biciclete. O „biclă“ pe zi costă cel mult cinci euro, în funcție de centrul de închiriere. Spre comparație, mașinile (clasa mini, de tipul Matiz, Fiat Panda, Chevrolet Spark) se iau în custodie cu aproximativ 100 de euro pentru un weekend.
Cei care nu optează pentru all inclusive, dar nu numai aceștia (la urma urmei, meniul local trebuie încercat de orice turist, iar tavernele grecești sunt extrem de atractive și primitoare) nu vor cheltui mai mult de 10-12 euro pe o masă în oraș (salată, fel principal și băutură). Nici varianta fast food nu este exclusă, celebrele gyros având prețul de trei euro la aproape orice restaurant.
Alți bani se vor duce pe sezlonguri. Deși fiecare unitate de cazare și-a amenajat plaja, cele două paturi și o umbrelă costă, cel mult, șase euro pe zi. Puține sunt spațiile unde acestea nu se închiriază, dar turistul este obligat să facă consumație.
Excursii opționale
Fiecare destinație turistică are alternative de distracție sau de petrecere a timpului liber. Pentru Kos nu sunt multe, însă nu sunt nici la fel de costisitoare ca acelea din alte insule elene. Cei mai mulți care ajung în Kos își alocă o zi pentru o excursie peste drum, la Bodrum. Biletul dus-întors costă 26 de euro, iar călătoria se face cu feribotul.
O alternativă grecească este Symi, din același arhipelag (Kos e parte din arhipelagul Dodecanez, alături de Rodos, pentru care însă o zi de vizită nu este de ajuns) sau excursia de o zi în cele trei insulițe Kalymnos–Plati–Pserimos._
OFERTELE agențiilor de turism
PATRU STELE Pentru un sejur la un hotel din apropierea capitalei insulei (Kipriotis Village), o familie cu un copil va plăti în luna iulie 1.180 de euro. Oferta cuprinde regim all inclusive, transportul cu avionul, transferurile, însă nu include taxele de aeroport (ofertă Christian Tour);
CINCI STELE Pentru un sejur de șapte nopți la un hotel cu clasificare maximă (Natura Park Village), un turist va plăti 615 euro și va beneficia de regim all inclusive, transport cu avionul, transferuri, asigurarea medicală și storno, taxele de aeroport și asistența turistică (ofertă Cocktail Holidays).