Conform aplicaţiei marca Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii on-line, aproximativ 35% dintre utilizatorii români au indicat pe lista destinaţiilor în care ar dori să plece în vacanţă capitala Franţei. În acelaşi timp, Barcelona şi Londra se află pe poziţii egale, în listele a câte 16% dintre utilizatori. New York, Roma şi Amsterdam sunt şi ele în topul locurilor unde visează românii să îşi petreacă zilele de concediu. Utilizatorii HotelPeeps au întocmit o listă totală de 1.045 de oraşe în care şi-ar dori să ajungă, din 184 de ţări.
În ceea ce priveşte oraşele cele mai vizitate de români, HotelPeeps arată că 14% dintre aceştia au fost cel puţin o singură dată în Paris, în timp ce 13% la Viena şi 10% la Barcelona.
La nivel de ţară, 25% din utilizatorii HotelPeeps care au postat călătoriile efectuate, au fost cazaţi cel puţin o dată la un hotel din România, 21% au stat măcar o noapte în Spania, iar 20%s-au cazat în Franţa. În total, în cadrul aplicaţiei sunt raportate în prezent 4.370 de sejururi efectuate de români.
„Când vine vorba de hotelurile în care aleg să se cazeze românii, aceştia preferă, în proporţie de 73%, unităţile de patru stele şi pe cele de trei stele. Cele de cinci stele sunt vizitate de doar 18% dintre români”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO Zitec.
În Franţa, cei mai mulţi români (40%) aleg să se cazeze în hotelurile de trei stele, în timp ce în Italia şi Austria 50% optează pentru unităţile de patru stele. Pe de altă parte, Turcia a atras 60% dintre turiştii români în hotelurile de cinci stele.
Perioada de vacanţă potrivită scade costurile cazării cu cel puţin 50%.“Pentru fiecare destinaţie preţul variază foarte puternic în funcţie de perioadă, uneori fiind vorba de evenimente locale de care călătorul nici nu este informat – dar plăteşte preţul ridicat de acestea. De multe ori, amânând cu o săptămână o deplasare se pot face economii de cel puţin 50%”, a mai afirmat Alexandru Lăpuşan.
De exemplu, cu ajutorul funcţionalităţii PriceTrends a HotelPeeps se poate observa că dacă în data de 23 august în Paris o noapte de cazare la un hotel de 3 stele va costa în medie 123 euro, pe 27 august preţul ajunge la 196 de euro, cu 60% mai mult.
HotelPeeps urmăreşte cu ajutorul aplicației Price Trends preţurile de cazare şi detectează cele mai bune oferte comparând tariful solicitat de hotel, piaţa şi evoluţia acesteia pentru cele mai populare 40 de destinaţii pentru români. Pentru următoarea perioadă, cele mai bune oferte sunt în Madrid, Dubai şi Barcelona. Astfel, în capitala Spaniei un sejur de trei zile, începând din data de 15 noiembrie, costă doar 67 de euro / noapte, cu 58% mai puţin comparativ cu preţul mediu.