Titlurile presei sofiote de miercuri arată însă că, alături de avantajele de pe litoralul bulgăresc, există şi ameninţări serioase care ar putea transforma vacanţa într-un adevărat coşmar pentru turiştii străini. Aşa cum a fost cazul unui turist german care şi-a văzut fiica aspirată de o ţeavă de evacuare a piscinei unui hotel de la Nisipurile de Aur. Incidentul a avut loc în dimineaţa de 11 iulie, informează miercuri cotidianul Trud. Sara (13 ani) a dispărut sub apă în câteva clipe, iar tatăl şi salvamarul piscinei au avut nevoie de aproximativ 15 de minute ca s-o scoată din ţeavă. Fata a fost transportată la un spital din Varna, dar a fost însă prea târziu. Parchetul a demarat o anchetă pentru ucidere din culpă şi intenţionează să trimită în justiţie persoanele responsabile de funcţionarea piscinei. Lavrentii Silov, director al serviciului Salvamar la Crucea Roşie din Varna, a declarat că piscina nu a fost autorizată pentru acest sezon estival. Cu toate acestea, în momentul incidentului aceasta era plină de turişti.
Printr-o experienţă nu tocmai plăcută au trecut şi 39 de copii din Rusia şi Ucraina cazaţi la un hotel din localitatea Kiten (sud-est), informează ziarul Novinar. Weekend-ul trecut, copiii au fost spitalizaţi cu dureri abdominale. Ancheta efectuată de inspectoratul sanitar din Burgas a dovedit că aceştia sufereau de o infecţie cauzată de apa din hotel, care, se pare, provenea dintr-o sursă neautorizată. Mai mult, inspectorii de la agenţia de securitatea alimentară au găsit la hotel peste 200 de kilograme de alimente cu termen de valabilitate expirat.
Se pare că acest caz nu este deloc izolat. Ziarul Novinar îl citează pe ministrul bulgar al agriculturii, Miroslav Naidenov, care a declarat, marţi, că peste 300 de proprietari de hoteluri de pe litoralul bulgăresc au fost amendaţi pentru că oferă turiştilor alimente de proastă calitate. Prezent în studioul postului de televiziune bTV, oficialul a spus că hotelurile în care au fost depistate nereguli ofereau alimente de provenienţă necunoscută sau cu termene de valabilitate expirate. El a subliniat că nu este posibil ca mesele într-un pachet all inclusive să coste doar 1,5-2,5 euro pe zi şi hrana oferită să fie de calitate.
Şi chiar dacă preţurile la cazare şi masă pe litoralul bulgăresc sunt mici, acest lucru nu este valabil pentru cele ale serviciilor medicale, informează Dnevnik. Procurorii din oraşul Varna au început o anchetă în această problemă, după ce au fost sesizaţi de anumite companii de asigurări din ţările scandinave, care au semnalat faptul că clienţii lor au primit servicii medicale la preţuri foarte mari în Bulgaria. Potrivit uneia dintre companii, unul din patru danezi care au avut nevoie de ajutor medical, au plătit sume foarte mari pentru proceduri care în multe cazuri nici nu erau necesare. Costurile în asemenea cazuri sunt acoperite de toţi contributorii danezi deoarece, potrivit legislaţiei locale, fiecare danez are drept la tratament medical gratuit când călătoreşte în străinătate.
De la Standart aflăm că nu numai medicii din staţiunile bulgare profită de pe urma turiştilor străini, utilizând practici incorecte. Aeroportul din Varna este asaltat de taximetrişti care cer turiştilor 50 de euro pentru o cursă până la Nisipurile de Aur. Deşi, potrivit prevederilor aplicate din luna mai, tariful taximetriştilor din Bulgaria nu poate să depăşească 1,75 euro pe kilometru, aceştia negociază cu turiştii o sumă fixă pentru distanţa parcursă. Cea mai mare problemă este că aceşti taximetrişti nu permit colegilor lor care au tarife normale, de 0,35-0,40 euro pe kilometru, să se apropie de aeroport şi turiştii practic nu au de ales.
SURSA: Agerpres