.. pentru o vacanta de sase zile in jungla amazoniana din Brazilia, in statul Manaus. Pachetul de servicii, oferit de agentia de turism Moneasa Touring din Arad, costa 800 de dolari si contine cazare, masa si excursii in jungla. Practic, o data ajunsi in Manaus, turistii se lasa pe mana unui ghid autorizat, pus la dispozitie de Blumar, o firma de turism braziliana, care colaboreaza cu agentia din Romania. Dupa ce se acomodeaza cu clima si fusul orar – lucru care se petrece intr-un hotel obisnuit – turistii au primul contact cu jungla amazoniana, fiind tranferati intr-un camping, unde vor dormi in casute din lemn. „A doua zi, vor primi notiuni elementare de supravietuire in jungla, dupa care incepe, de fapt, adevarata aventura: expeditii prin padurile tropicale. Turistii nu trebuie sa se ingrijeasca de procurarea echipamentului special, deoarece ghizii se vor ocupa de tot. Precizez, de asemenea, ca exista posibilitatea alegerii unui ghid vorbitor de o anumita limba: franceza, engleza, germana, sau, poate, chiar romana. In privinta meniului, daca cineva tine regim, de exemplu, acest lucru se poate aranja la fata locului, in sensul ca se va pregati hrana speciala pentru acea persoana”, spune Giulia Neamtu, reprezentantul agentiei Moneasa Touring.
Folosind drept mijloc principal de deplasare o canoe, turistii vor poposi in cele mai exotice locuri din jungla, ajungand chiar sa priveasca aligatorii de la cativa metri. Nu vor lipsi plimbarile pe jos, vizitarea unor sate de localnici, si picnicurile la umbra copacilor tropicali. Noptile vor dormi in hamacuri, in locuri alese de ghizi, unde se vor constitui tabere
ad-hoc.
In ultima zi, turistii vor vizita plajele din sud, vor merge cu cabrioleta pe dune de nisip sau se vor plimba cu pluta pe rau. Vacanta din jungla va lua sfarsit cu o petrecere organizata special de catre bastinasi, in care turistii se vor ospata cu mancaruri si bauturi traditionale si vor dansa dansuri braziliene.
Conditii pentru turisti:
Varsta peste 21 de ani
Obtinerea vizei
Apt medical, de preferinta cu analizele la zi
Cunoasterea a cel putin o limba de circulatie internationala
Vaccin impotriva febrei galbene (yellow fever)
Costuri:
1. Bilet avion 1.000 USD
2. Cazare hotel 60 USD
3. Pachet de servicii
6 zile/5 nopti 800 USD
4. Noapte in plus 84 USD
Ghidul turistului in jungla
· In jungla amazoniana, ziua, temperaturile oscileaza intre 30 si 40 de grade Celsius, iar pe timpul noptii intre 25 si 30 de grade Celsius. tinand cont de conditiile atmosferice (temperaturi mari asociate cu umiditate excesiva), turistii trebuie sa poarte imbracaminte lejera, evitandu-se, insa, hainele inchise la culoare, care atrag tantarii. Se recomanda camasa cu maneca lunga, pantaloni comozi si pantofi de sport cu talpa groasa. Din garderoba personala mai trebuie sa faca parte un pulover si un impermeabil, utile pe timp de ploaie.
· Desi expeditiile se fac, de regula, pe poteci batatorite, pentru ca turistii sa nu oboseasca prea repede, ghizii recomanda ca rucsacul sa nu depaseasca 20 de kg.
· Pe langa obiectele de folosinta personala, o persoana care participa la o expeditie este bine sa aiba asupra sa: lanterna, binoclu, ochelari de soare, aparat foto (camera video), costum de baie si, neaparat, spray impotriva insectelor (eficace inclusiv in cazul tantarilor) si dezinfectant. Acestea din urma pot fi procurate de la farmaciile din Brazilia sau pot fi solicitate ghidului.
· In afara de vaccinul impotriva febrei galbene (care se face obligatoriu inainte de a pleca in jungla), pentru orice eventualitate este bine ca fiecare sa aiba o mica trusa medicala, din care sa nu lipseasca tabletele antimalarie, aspirina si algocalminul.
· In timpul expeditiilor se servesc trei mese pe zi, care constau in mare parte din fripturi, cartofi si salate. Dintre bauturile alcoolice se remarca, in special, whisky-ul autohton, romul si brandy-ul ca si vinuri braziliene. Este indicat ca fiecare turist sa aiba in rucsac o sticla cu apa sau suc.
· Desi unele fructe pe care turistii le vor intalni pe traseu sunt comestibile este recomandabil ca ghidul sa fie intrebat de fiecare data inainte ca acestea sa fie consumate. De regula, fructele si salatele care nu pot fi decojite trebuie evitate.
· Regiunea Manaus este considerata un fel de Mecca pentru iubitorii de chilipiruri. De aici se pot cumpara produse din piele, aur si argint, pietre pretioase la preturi ce se pot negocia foarte mult cu negustorii de la tarabe. Aceleasi produse se gasesc si in magazinele din orase, insa la preturi mult mai mari, care nu pot fi negociate. Pentru cumparaturi, turistii pot folosi dolari sau moneda locala, insa de cele mai multe ori banii americani sunt mai avantajosi. Nu se pot utiliza, in schimb, cecurile, iar cartile de credit sunt acceptate doar in unele supermarketuri.
· Este bine de stiut si faptul ca in Brazilia limba oficiala este portugheza, dar multi vorbesc si spaniola. Engleza nu este prea folosita in Brazilia nici de catre populatie si nici de catre comercianti.