Dacă vrei să fii tratat regeşte, îţi iei cameră la castel. Eventual, o cameră în care a locuit Regina Maria sau Împărăteasa Elisabeta a Austriei.

Cine nu a auzit de faimoasele castele din Spania? Mulţi le vizitează, descoperind colecţii valoroase de artă, iar unii aleg să se cazeze aici. Fiindcă în ţările în care industria turistică este foarte dezvoltată, vechile clădiri medievale au fost transformate nu numai în muzee, ci şi în hoteluri de lux. Iar preţurile nu sunt chiar piperate. Pentru cei ce aleg să-şi petreacă astfel vacanţa, o veste bună: în curând, Castelul Bran va intra în reţeaua turistică, în turnul cetăţii urmând să fie amenajat un apartament de cinci stele. Ca urmare, Branul va deveni unul dintre puţinele castele de la noi care oferă astfel de servicii. Până ce castelul de la Săvârşin să fie retrocedat regelui Mihai, aici exista un minihotel cu opt camere.

„Vizitatorii care ne trec pragul doresc fie să se «întâlnească» cu Regina Maria, fie cu Dracula. Noi vindem vise, iar bătălia este să convingem turiştii să rămână mai mult timp la Bran, nu doar pentru un scurt tur al castelului“, ne-a spus Lia Doru Trandafir, administratorul companiei de administrare a Domeniului Bran. După ce a fost retrocedat moştenitorilor Principesei Ileana a României, proprietarii au decis să facă o serie de investiţii în castel pentru atragerea vizitatorilor. Primul pas a fost demararea lucrărilor pentru amenajarea unei cafeterii pe terasa castelului. De asemenea, în curtea interioară au început să fie organizate diferite evenimente artistice.

Pe urmele lui Sir Winston Churchill

164-32180-36armura25.jpgSituat la 265 de kilometri de Dublin, Castelul Ashford este considerat cel mai bun hotel din Irlanda şi una dintre 50 cele mai frumoase proprietăţi din Europa. Între zidurile sale, acesta adăposteşte aproape 800 de ani de istorie. Fiecare cameră este unică, înzestrată cu piese de mobilier vechi, însă beneficiază şi de facilităţile secolului al XXI-lea.

O altă variantă de petrecere a unei vacanţe de neuitat este Castelul Fuschl, pe malul lacului cu acelaşi nume. A fost construit în 1450, în apropiere de Salzburg, şi este clasificat la 6 stele. Fuschl a devenit celebru după ce aici s-a turnat filmul „Sissi“, care a avut-o ca protagonistă pe Romy Schneider. De altfel, ulterior a fost amenajat aici un mic muzeu, în care sunt expuse obiecte din recuzita filmului. Castelul adăposteşte şi o veche colecţie de tablouri. Oaspeţii care doresc să viziteze împrejurimile au la dispoziţie flota de automobile Rolls Royce a hotelului.

„Poftiţi în castelul ridicat pe stâncile scăldate de apele Atlanticului! Aici şi-a scris memoriile Winston Churchill, iar Sir George Bernard Shaw a învăţat să danseze tango. Veniţi la Madeira!“. Aşa sunt poftiţi oaspeţii la Reid’s Palace din Funchal, Portugalia. Pe aici au trecut numeroase personalităţi şi capete încoronate, cum ar fi Elisabeta I a Austriei, actorii John Huston şi Gregory Peck, în timpul filmărilor la Moby Dick, dar şi fostul preşedinte cubanez Batista, după ce a fost alungat de Fidel Castro.

Fiecare astfel de locaţie are vinoteca sa proprie, în care se află vinuri rare şi foarte vechi. De asemenea, bucătăria este deosebită, iar meniul este foarte variat.
Mircea Vladu, manager, Prestige Tours

Cât costă să te cazezi la castel

Prestige Tours
Irlanda Castelul Ashford 5* – de la 136 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun
Austria Castelul Fuschl 6* – de la 199 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun
Portugalia Reid’s Palace 5* (Madeira) – de la 188 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun
Scoţia Castelul Dalhousie 4* – de la 109 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun

Booking.com
Scoţia Castelul Mansfield 4* – de la 130 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun
Italia Laticastelli (Toscana) – de la 120 euro/pers./noapte, în cameră dublă, cu mic dejun
Franţa Chateau Des Sept Tours – de la 99 euro în cameră dublă
Spania Hotel Casa Imperial 5* (Sevilla) – de la 208 euro, în cameră dublă, cu mic dejun

Marshal Turism
Portugalia Alcacer do Sal Po­usa­­da 4* (Lisabona) – 85 de euro/zi/locul în camera dublă, cu mic dejun
Franţa Chateau de Gilly 4* – 96 de euro/locul în camera dublă, cu mic dejun