Bugetul românilor pentru litoral în 2024

Bugetul românilor pentru litoral în 2024. Conform unei analize realizate de Travelminit.ro, în jur de 54% dintre turiștii români care optează pentru litoralul autohton au declarat că au bugetat între 1.000 și 3.000 de lei pentru vacanța din această vară.

70% dintre respondenți au făcut deja rezervări sau intenționează să își rezervi un sejur pe litoral. Cele mai populare destinații printre turiști sunt stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud, care cumulează 24,4% din opțiuni, urmate de Mamaia, cu 20,7% din voturi.

„Atunci când vine vorba despre bugetul pentru concediul pe litoralul românesc, 54% dintre turişti susţin că şi-au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară.

De asemenea, 47% dintre ei sunt de părere că tarifele sunt mai mari în comparaţie cu cele de anul trecut, pe când 30% spun că sunt similare cu 2023″, potrivit comunicatului.

Venus Marea Neagra litoral mare
SURSA FOTO: Dreamstime

Prima jumătate a verii a fost aglomerată pe litoral

Studiul indică faptul că prima parte a verii a fost foarte aglomerată pe litoralul românesc, în special în contextul celor două mari festivaluri de muzică desfășurate la începutul lunii iulie. Aceste evenimente au atras zeci de mii de participanți în stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

“Deşi preferinţele turiştilor s-au schimbat de-a lungul timpului, mai ales că acum există o diversitate de opţiuni şi tendinţe interesante pentru petrecerea unei vacanţe în ţară, litoralul românesc rămâne o destinaţie preferată pe timp de vară.

Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral, astfel că a venit momentul să aflăm care sunt preferinţele acestora în materie de concedii la mare”, se mai precizează în comunicat.

litoral, Mamaia, plaja, mare
SURSA FOTO: Dreamstime

Eforie Nord și Sud, în topul preferințelor românilor

Potrivit datelor furnizate de Travelminit.ro, stațiunile preferate de turiști sunt Eforie Nord și Sud, care împreună acumulează 24,4% din opțiuni, urmate de Mamaia cu 20,7%. Alte destinații apreciate includ:

  • Venus
  • Saturn și Jupiter
  • alături de Neptun și Olimp

Motivele principale pentru alegerea acestor locații sunt plajele atrăgătoare (30,3%) și raportul favorabil calitate-preț (21,9%).

În comunicat se menționează că hotelurile continuă să fie cele mai căutate opțiuni pe litoralul românesc, fiind preferate de 57,7% dintre participanții la studiu. Pensiunile și apartamentele sunt alese în special de grupuri mai mari. De asemenea, 40% dintre români nu aleg să aibă mesele incluse la unitatea de cazare, preferând astfel să aibă flexibilitate și să mănânce la terasele și restaurantele din stațiuni, precum și la autoserviri.

„Hotelurile sunt în continuare cele mai solicitate pe litoralul românesc, fiind preferate de 57,7% dintre participanţii la studiu. Urmează pensiunile şi apartamentele, preferate în special de către cei care vin într-un grup mai mare. În acelaşi timp, 40% dintre români nu optează pentru nicio masă la unitatea de cazare la care stau, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi preferă să aibă flexibilitate la acest capitol şi să meargă să mănânce la terasele şi restaurantele din staţiuni, precum şi la autoserviri”, se menţionează în comunicat.

Românii preferă sejururi de 5-7 zile

Când vine vorba de durata sejurului pe litoral, majoritatea românilor optează pentru o vacanță de 5-7 zile (54%), în timp ce doar 10% aleg să își extindă concediul la mai mult de 7 zile.

În plus, mașina personală rămâne cea mai utilizată opțiune pentru a ajunge la litoral, în special pentru turiști care călătoresc în familie sau în cuplu.