Anul acesta, circa 5.000 de români îşi vor petrece vacanţa pe un vas de croazieră. Preţul mediu al unei astfel de deplasări este de 750 de euro, tarifele fiind reduse din cauza crizei.

Călătoriile pe mare au devenit o opţiune aleasă de toţi mai mulţi turişti în timpul verii. În 2008, aproximativ 3.500-4.000 de turişti au contractat din România croaziere. „Pentru anul acesta, ne aşteptam la o creştere de 30% până la 50%. Pe fondul crizei economice, procentajul de creştere a fost însă până în 30%“, declară Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT), menţionând că maximum 5.000 de români vor opta pentru croaziere, 25% din aceştia orientându-se către segmentul de lux, adică pentru bilete ce depăşesc 1.000 de euro de persoană.

Potrivit reprezentanţilor industriei, preţul mediu pentru un sejur pe vapor este de 750 de euro de persoană, incluzând şapte nopţi de cazare, regim all inclusive, taxele pentru servicii la bord şi servicii portuare, activităţi de recreere: gym, fitness, saună, discotecă, spectacole etc. Turistul suportă transportul dus-întors până la portul de îmbarcare, lucru care poate scumpi sejurul cu câteva sute de euro. „Avem croaziere şi de 200 şi ceva de euro, în insulele greceşti, dar durata este de patru zile“, spune Laura Stavarache, director general al companiei Ship Travel. „La fel de bine, cei care aleg nordul Europei plătesc chiar 6.000-7.000 de euro pe o croazieră, cu o durată de zece zile“, adaugă aceasta.

Anul acesta, operatorii de servicii pe croaziere au ieftinit preţul sejurului, chiar şi cu 50% din cauza crizei, iar numărul ofertelor last-minute a crescut. „Noi lucrăm cu liniile de croaziere din afară, iar acestea au introdus vapoare noi, practicând tarife mai scăzute faţă de anul trecut“, explică Stavarache.

Mediterana şi Caraibele, cele mai căutate

169-34185-38_ship_30.jpgCele mai căutate croaziere sunt cele din Europa, în special în Marea Mediterană (Grecia, Italia, Spania, Malta), dar şi în Caraibe. „Sunt preferate croazierele cu plecare din Grecia sau Spania, iar în momentul de faţă circa 5%-10% din clienţii agenţiei noastre aleg astfel de vacanţe“, spune Adriana Goicea, manager Cocktail Holidays. „Condiţiile pe vasele de croazieră se aseamănă cu cele dintr-un resort de lux“, adaugă aceasta.

În Europa, turiştii combină un sejur din ţara de plecare cu o croazieră. „Avem turişti care stau şapte zile în Malta, apoi pleacă în croazieră. Ajung în Napoli, Roma, Cannes, dar şi Barcelona, vasul revenind apoi în Malta“, explică Alina Mateescu, director general al Malta Travel, menţionând că preţul de pornire al unei astfel de excursii este de 811 euro.

Pentru alţi turişti, cele mai atractive croaziere sunt pe Nil, mai ales că, după îmbarcare, turiştii pot merge la obiectivele de pe malul marelui fluviu african: templul lui Hatshepsut, coloşii lui Memnon şi templele de la Luxor. „Preţurile pentru luna august pornesc de la 609 euro, pentru şapte nopţi cazare şi pensiune completă, iar pentru 14 nopţi, tariful creşte la 749 de euro“, spune Annamaria Laszlo, director de marketing Kartago Tours.

Cei care doresc o croazieră în Insulele Canare plătesc un preţ începând cu 1.435 euro, având incluse cazarea şi pensiunea completă, taxele pentru servicii la bord, alte taxe şi servicii portuare, activităţi de recreere. Plecarea se face din Southampton – Anglia, ajungând în Madeira (Portugalia), Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Lisabona, Vigo, revenindu-se în Marea Britanie.  Plecările se fac în octombrie şi noiembrie.

Clienţii de lux care aleg croazierele în Caraibe scot din buzunar pentru o călătorie cu un vas de patru stele între 479 şi 1.169 de euro, pentru opt zile, însă fără transportul până în Statele Unite, care ridică preţul cu cel puţin 700 de euro. Itinerariul cuprinde Miami, Jamaica, Insulele Cayman şi Mexic.

750 de euro este valoarea medie a unei croaziere de opt zile. În preţ nu este inclus transportul cu avionul până la portul din care se pleacă în croazieră

Ce croaziere alegem?

ALASKA Vasul ajunge la Gheţarul Hubbard (pe mare), în Juneau (Alaska), Skagway (Alaska), Icy Strait Point (Alaska), Katchikan (Alaska), Vancouver (Canada). Preţul este de 460 de euro pentru şapte nopţi, pensiune completă (ofertă Cocktail Holidays). 

CARAIBE Călătoria cu un vas de patru stele costă 1.169 de euro. Plecarea se face din Antilele Olandeze, iar pe traseu se fac opriri în Venezuela, Grenada, Barbados şi Mayreau. Durata excursiei este de opt zile, cu pensiune completă (ofertă Ship Travel).

NORVEGIA O croazieră în ţările nordice costă 1.000 de euro, pentru 11 nopţi. Plecarea se face din Amsterdam, se trece prin Germania, la Bremerhaven, Oslo şi alte porturi norvegiene, Dover (Anglia). Se oferă pensiune completă (ofertă Office Travel).

ASIA Preţul unei croaziere cu plecare din Singapore către Sydney costă 7.276 de dolari. Preţul include 15 nopţi de cazare, pensiune completă. Vaporul va avea o oprire şi în Bali. Plecările se fac în luna noiembrie (ofertă Perfect Tour).