Schimbarile de pe piata europeana a proprietatilor comerciale s-au accentuat in trimestrul al doilea, yieldurile crescand in Europa la cel mai inalt nivel inregistrat din 2006, in timp ce volumul investitiilor a scazut cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform noilor date publicate de compania de consultanta Cushman & Wakefield.
“Piata a intrat intr-o vacanta timpurie” a declarat Michael Rhydderch, Head of the European Cross Border Capital Market Group la Cushman & Wakefield. “Volumul tranzactiilor s-a redus nu atat din cauza lipsei de cerere sau de oferta de pe piata, cat din cauza incertitudinilor de pe piata financiara si a preturilor. Acestea continua sa afecteze tranzactiile majore si vanzarile de portofolii mai mult decat alte sectoare ale pietei. Totusi, cererea este inca puternica pentru produse de calitate (din categoria “prime”) si exista mai multi cumparatori care observa acum oportunitati in piata.”
In Romania trimestrul al doilea a marcat o revenire a tranzactiilor majore pe piata imobiliara: s-au tranzactionat 696 milioane de euro, cu 18,6% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2007 si de aproape 6 ori mai mult decat in primul trimestru al lui 2008 (119 milioane de euro). Aceasta face ca suma totala inregistrata de Romania in primul semestru al 2008 sa se ridice la 815 milioane de euro. Astfel ca tara noastra sta foarte bine la acest capitol, comparativ cu tarile din regiune: Ungaria a realizat doar 15 milioane de euro in trimestrul al doilea (T2) si un total de 135 mil euro in semestrul 1 (S1), Cehia are in T2 141 mil euro, iar in S1 un total de 235 mil euro, Bulgaria are 251 in T2 si un total de 746 in S1, in timp ce Polonia, desi are un total de 907 mil euro in S1 (703 mil euro in T1 si 204 mil euro in T2), in realitate a inregistrat valoari mult reduse fata de anul trecut: valoarea din T2 este cu 77,8% mai mica decat cea corespunzatoare aceluiasi semestru al anului trecut.
Vestul Europei a inregistrat scaderi de peste 50% in tranzactiile de anul acesta fata de media trimestriala pentru 2007, insa pietele din est sunt intr-o usoara crestere, mai ales datorita Rusiei si Bulgariei. Pietele mai mari inregistreaza scaderi importante: Marea Britanie (-60%), Germania (-55%), Franta (-51%), insa cel mai mare declin se inregistreaza in pietele mai mici, cum sunt Grecia, Irlanda, Ungaria, Austria si Luxemburg. Belgia si Olanda rezista in timp ce tarile nordice raporteaza scaderi de 41%, iar Sudul Europei de 43% – mai putin insa decat media europeana de 49,6%. Pentru nordici, aceasta se datoreaza situatiei mai bune din Danemarca si Finlanda, in timp ce in sud, Spania tine media sus, cu scaderi in volumele tranzactionate de numai 10% fata de anul trecut. In Spania repozitionarea preturilor (depasita in severitate doar de cea inregistrata in Marea Britanie si in Norvegia) si presiunea asupra proprietarilor deschid noi oportunitati intr-un ritm rapid.
Intre timp piata chiriilor ramane puternica, cu cresteri de 8,9% de la inceputului anului pana in iunie ale chiriilor “prime”, insa ritmul de crestere incetineste, avand o medie anuala de numai 4,6% calculata incepand cu trimestrul al doilea al anului. Pietele vestice au evoluat cel mai lent, chiriile au crescut aici cu numai 2,3% in ultimul an, in timp ce in estul Europei cresterea a fost de 16,8% si in Europa Centrala de 11,2%. Dupa o evolutie ascendenta recenta, retail-ul a incetinit, ajungand la un ritm similar cu cel al birourilor in trimestrul al doilea, insa ramane in frunte daca luam in considerare intregul an: 10,9% crestere pentru retail, versus 9,9% cresteri pentru chiriile la birouri si 2,6% pentru spatii industriale.
Cumparatorii internationali raman precauti, investitiile trans-nationale au scazut cu 55% anul acesta, fata de investitiile domestice care au scazut doar cu 44%.
Sursa: Cushman & Wakefield