Sunt din ce în ce mai mulți oameni care, în loc de vacanțele obișnuite – la mare, la munte sau vizitarea unor obiective turistice -, aleg să iasă din monotonie și să încerce ceva nou. Prin urmare, caută sporturile extreme, care nu mai sunt doar o variantă de a-ți petrece câteva ore dintr-o vacanță, ci au devenit chiar atracția principală, motivul pentru care alegi un anumit loc. Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestor sporturi este că poți să-ți învingi temerile. Îţi poţi testa forţele, curajul și îndemânarea. Spre deosebire de sporturile tradiţionale, ai astfel o provocare diferită, şi anume aceea de a fi propriul tău adversar.
Bungee Jumping
Este unul dintre cele mai interesante sporturi extreme, o sfidare a gravitaţiei, care necesită multă voinţă și curaj. Puteţi practica acest sport în Cheile Râşnoavei, unde, la cei 140 de metri înălţime, găsiți cel mai înalt centru de bungee jumping din ţară. Aici, prețul unui salt este de 500 de lei, dar în cazul în care alegeți o platformă cu o înălțime mai mică, prețurile încep de la 150 de lei.
Paraşutism
„Merită să încerci măcar o dată în viaţă să sari cu paraşuta…dar dacă lucrurile nu îţi ies din prima, mai bine stai cuminte!“, este sfatul lui Beatrice, o tânără cu capul în nori… la propriu! Până în prezent, Beatrice a sărit de şapte ori cu paraşuta, şi recunoaște că ar sări de câte ori ar avea ocazia. Trebuie precizat că vorbim totuși de costuri destul de mari. Până la salt, ai examenul teoretic, unde sunt șapte materii în total, cât şi probele fizice: forţă, rezistenţă, sărituri, flotări şi tracţiuni. Sunt și cursuri gratuite pentru tineri, dar cel mai simplu și mai rapid este să se aleagă serviciile unei asociații de profil, precum TNT Brothers. Astfel, pentru începători, înscrierea în asociaţie plus un salt în tandem costă în jur de 800 de lei. Dacă doriţi să memoraţi aceste amintiri într-o filmare, preţul creşte la 1.060 de lei. De asemenea, pentru avea şi fotografii, se mai plătesc 100 de lei în plus.
Alpinism
Pe cât sună de fascinant, pe atât este de periculos. Pentru a reuşi să te caţeri pe munţi, ai nevoie în primul rând de curaj, de condiţie fizică şi de ambiţie. Înainte să te încumeţi să explorezi Munţii Bucegi sau Piatra Craiului, ai nevoie de mult antrenament.
În Bucureşti, există două săli de antrenament pentru astfel de activităţi: una în zona Baicului şi una în zona Universităţii. Dacă doreşti să faci cursuri individuale, preţul este de 350 de lei. După ce te-ai pregătit suficient, poţi să cauţi trasee montane de parcurs. Unul dintre cele mai cunoscute trasee montane se află în Bucegi-Coștila, cea mai mare și mai complexă zonă de alpinism din România. Pentru o astfel de experienţă, preţul pentru o singură persoană este de 600 de lei, aici fiind inclus echipamentul, dar pentru transport şi mâncarea trebuie plătit suplimentar.
Scuba diving
Dacă ai admirat Marea Neagră doar de pe plajă, acum poți vedea și ce se află în adâncul ei. În Constanţa şi Mamaia sunt firme care oferă echipamentul şi îndrumarea necesară pentru o astfel de experienţă. Totodată, în România mai poţi practica Scuba Diving în lacuri sau peşteri. O şedinţă de scufundări în Marea Neagră costă în jur de 120 de lei. De asemenea, Scubadiver Center a început programul de pregătire de iarnă. Așadar, dacă doriţi să fiţi instruiţi pentru vara ce va urma şi să vă bucuraţi de acest sport extrem pe fundul mării, puteţi face pregătiri la bazinul Olimpia din Bucureşti.
Puteţi opta pentru cursul Try Scuba Pool, care constă într-o oră de teorie şi o oră de scufundare în bazin. Pot participa persoane cu vârsta începând de la 10 ani. Preţul acestul curs este 150 de lei.