Solicitările turiştilor pentru con­cedii de lux au crescut cu aproximativ 20% în intervalul septembrie-octombrie compa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar aceste luni au fost doar începutul, pentru că Târgul de Turism al României a sporit cererile pentru pachete de Revelion în destinaţii exotice. Numărul românilor care vor opta pentru concedii scumpe, în afara ţării, ar putea depăşi 1.500, potrivit datelor comunicate de agenţii. În total, aceşti români cheltuie circa 2,2 milioane de euro pe vacanţele sofisticate din ultimele zile ale anului.
Nu este nicio surpriză să vezi curse­le care pleacă de la Bucureşti către Austria pline de turişti, de exemplu, în perioada Revelionului. Însă, să depăşești 90% grad de ocupare pe Dubai în aceeaşi perioadă, când preţurile sar de o mie de euro de persoană, transmite un semnal bun în piaţă. Românul călătoreşte şi îi place să se simtă bine în concediu. Cum altfel se explică creşterea numărului de turişti spre destinaţii exotice şi, implicit, scumpe, în acest an de Revelion?

Cererea mare pentru Emiratele Arabe i-a determinat pe turoperatori să opereze curse charter pe această destinaţie, iar românii preferă să aleagă şi hoteluri renumite pentru trecerea dintre ani. Potrivit agenţiilor de turism, un procentaj mic dintre conaționalii noștri, dar important în actualul context al pieţei, plăteşte sejururi la celebrele Burj al Arab şi Atlantis. De Revelion, un astfel de pachet costă aproximativ 3.400 de euro de persoană pentru cinci nopţi de cazare cu mic dejun inclus, la care se adaugă taxele de aeroport, în valoare de 139 de euro. Tariful creşte pe măsură ce pretenţiile sunt mai mari.
Iar dacă Dubai nu este de ajuns, Kenya este o alternativă bună, mai ales că se operează pentru prima oară un charter de Revelion. Potrivit turoperatorului Prestige Tours, există trei variante pentru turişti, mai exact sejururi de cinci sau şapte nopţi la Mombasa, respectiv un circuit în întreaga Kenye. Tariful porneşte de la 1.920 de euro de persoană, la care se adaugă 295 de euro taxe de aeroport. Programul include trei nopţi de cazare pe malul Oceanului Indian şi cină festivă de Revelion, respectiv două nopţi în Parcul Naţional Tsavo Est.
Cât mai departe de continent
Dubaiul şi Kenya sunt concurate cu sejururi exotice în Cuba sau Caraibe. Cu un buget de 1.700 de euro, turistul poate beneficia de şapte zile într-un hotel de cinci stele, cu totul inclus. Iar tariful include şi biletele de avion până în Republica Dominicană. La urma urmei, după cum spun reprezentanţii agentiilor de turism, Republica Dominicană este preferată de românii cu bani în detrimentul Turciei, mai ieftină cu câteva sute de euro în această perioadă.

Dar deja turcii nu mai au ce le arăta românilor cu bani, care îşi doresc altceva de la o ieşire în străinătate. Nici sejurul în Havana nu este mai scump decât cel din Republica Dominicană. Sejururile la cinci stele pornesc de la 1.400 de euro pentru şapte nopţi de cazare la un hotel central, cu micul dejun inclus. Plecările sunt din Germania, iar turistul va suporta şi costul transportului până la aeroportul din Frankfurt.
Dubaiul este una din destinațiile preferate de românii cu bani pentru noaptea de Anul Nou
500-700 de euro este bugetul mediu al unui român pentru o vacanţă în străinătate. Pentru destinaţiile din România, acest buget variază între 200 şi 500 de euro.
6.300 de turişti români au ales, în 2011, să-şi petreacă Revelionul în străinătate, iar suma totală cheltuită pentru vacanţă s-a ridicat la aproape trei milioane de euro