O plimbare cu bicicleta prin vie și o degustare de vin roșu cu brânzeturi franțuzești. Câteva seri petrecute la discuții sub cerul liber și cazare la cele mai frumoase podgorii din Europa
O zi fără vin este ca o zi fără soare. Un principiu de viață al francezilor, la fel de vechi ca și un Châteauneuf-du-Pape, unul dintre primele vinuri produse în sud-estul Hexagonului, Avignon, astăzi una dintre cele mai importante zone viticole europene. De altfel, bătrânul continent este un loc idilic pentru iubitorii de vin, iar țări precum Franța sau Italia își prezintă vizitatorilor angajamentul pentru licori desăvârșite, servite cu specialități locale, menite să sensibilizeze papilele gustative.
Se spune că toți iubitorii de vin știu să găsească un Chablis bun în Burgundia și un Medoc puternic în Bordeaux. Mai nou, aceștia au început să descopere și locurile ideale care să le permită să savureze un vin bun într-un concediu reușit. De fapt, este noul trend care-și găsește din ce în ce mai mulți adepți dornici de nenumărate degustări de vin după ore întregi de plimbări cu bicicleta printre viile însorite. Iar pentru turoperatori, acest trend se traduce prin turiști dispuși să petreacă câteva zile într-o podgorie.
Tururi de o zi
Șampania poate fi o băutură prea scumpă de consumat în afara ocaziilor speciale, însă Champagne este un loc extraordinar de vizitat, mai ales că toți producătorii organizează tururi ale cramelor. În Epernay (nordul Franței, Marne), turiștii au de ales între diferite plimbări pe nou denumita Avenue de Champagne (Calea Șampaniei), cu degustări în pivnițe din secolul al XIX-lea, printre care amintim Moët & Chandon, Mercier, Pol Roger, De Castellane, Perrier-Jouët și Boizel. De exemplu, pentru 15 euro, turistul se alege cu un tur al cramelor și al domeniului Moet, lung de 27 de kilometri, și cu un pahar de Moët Brut Imperial. Dacă pentru parizieni o călătorie până la Champagne se pretează doar pentru o degustare, mulți străini ajung în faimoasa zonă pentru a petrece un weekend (o cameră dublă în satele din regiune costă aproximativ 65 de euro).
Dacă această regiune nu convinge turiștii, cu siguranță, Bordeaux este o alternativă bună în Franța. Se spune că un iubitor de vin trebuie să ajungă în această zonă măcar o dată în viață, mai ales că sunt organizate tururi de podgorii și degustări pe durata întregului an. De altfel, la Bordeaux este cea mai mare concentrare de vinuri fine nu doar din Franța, ci din întreaga lume. Cum arată pentru un turist un sejur în această zonă? Potrivit programelor pregătite de agenții, aceștia sunt cazați în hoteluri-pensiuni clasificate la trei stele, administrate în familie. Pentru pretențioși, există și variante la cinci stele (boutique hoteluri). De multe ori, regiunea Medoc este prima vizitată, iar turistul se bucură aici de câteva degustări și, cel mai probabil, un prânz la una dintre podgorii (St Estephe, Margaux, Pauillac etc.). În zilele următoare, ghidul aranjează vizite și la alte podgorii, cel mai adesea, pentru degustări de vin roșu.
După tururi prin vii, agenții de turism recomandă clienților wine bar-uri, bistrouri sau restaurante Michelin unde se servesc vinurile degustate în cramele vizitate în timpul zilei.
Sub soarele Toscanei
Un pahar de vin bun vine întotdeauna cu o poveste, iar în Toscana fiecare are o istorioară de spus, mai ales cei care fac „turism din vin“ din generație în generație. Pitorescul regiunii este întregit de vilele construite în urmă cu câteva secole, în subsolul cărora stau aliniate producții limitate de vin pentru turiștii de ocazie. În Toscana, cea mai mare regiune a Italiei, se produc vinuri de foarte bună calitate. Un tur de patru zile la cele mai importante podgorii cu cazare în conace de patru stele costă o mie de euro de persoană. Face toți banii, mai ales dacă suneți amatori de vin roșu, pentru că astfel de sortiment este, în principal, specific Toscanei. Puteți combina degustările de vin cu vizitele la castelele familiilor nobiliare din alte vremi, din Chianti. Multe dintre aceste reședințe au fost transformate în crame. Tururile private de o zi, care includ prânz la conac sau castel, degustări de vin, tur de castel, dar și asigurarea transportului pornesc de la 160 de euro de persoană.
Fabricate în Portugalia și Spania
Nici portughezii și nici spaniolii nu sunt mai prejos la capitolul „vin bun“. Mulți turiști care ajung în aceste țări sunt fascinați de podgoriile din zonele viticole. Un vin de referință este cel de Porto, iar valea Douro atrage turiști și pentru degustări de vin și plimbări prin vie. Poate părea surprinzător, dar sunt români care ajung în nordul Portugaliei și cer tururi organizate în podgoriile din zonă, una dintre cele mai faimoase fiind Ferreira. Un circuit clasic, cu degustarea a două tipuri de vin costă cinci euro, în timp ce un tur privat al podgoriei, o vizită la cramele-muzeu și degustarea a cinci sortimente de vin costă 16 euro. Cazarea la celebrele „quinta“ (ferme colorate în alb și galben) costă, în funcție de perioadă, câteva zeci de euro. Agențiile care organizează vacanțe personalizate optează, adesea, pentru cazarea turiștilor în astfel de unități, tocmai pentru a le oferi o experiență de neuitat. De cele mai multe ori, proprietarii „quintelor“ asigură în prețul cazării demipensiune.
Puținii români care ajung la Barcelona, mai ales toamna, își rezervă o zi pentru Priorat, unde se produce unul dintre cele mai bune vinuri ale Spaniei. Proximitatea de capitala Cataluniei permite turistului să facă excursii de câteva ore prin podgoriile faimoase pentru vinurile albe și cava (vin spumant). Cei mai norocoși pot asista la diferite evenimente culturale sau gastronomice, organizate în viile din Priorat. Spre exemplu, în septembrie și în octombrie au loc două festivaluri dedicate vinului.
Pe lângă zonele viticole și podgoriile menționate mai sus, în Europa sunt și alte locuri faimoase pentru vinul de calitate și, implicit, acest turism de nișă. Elveția are valea Lavaux, Ungaria – Balf, Germania – Baden Wurttemberg. În Cehia, e cunoscută Palava, iar Grecia se mândreşte cu Kir Yanni.
75 de euro costă în medie o noapte de cazare la o podgorie. Tariful include o degustare de vin și demipensiune
10 euro este prețul mediu al unei degustări de vin într-o podgorie de top din Europa. De cele mai multe ori, turistul testează două-trei vinuri diferite
TURURI INEDITE
CATALUNIA Un sejur ce implică vizitarea podgoriilor din zona El Priorat costă 1.000 de euro, fără a avea inclus transportul cu avionul. Sejurul este de șapte zile, cu micul dejun inclus. Cazarea se face la diferite conace și boutique hoteluri.
BORDEAUX Un weekend în sudul Franței, cu degustări de vin, costă 500 de euro. Se vizitează podgoriile Medoc, Margaux, Pauilac, St. Emilion și Pornerol. Se asigură transportul privat, două prânzuri gourmet și două nopți de cazare cu mic dejun inclus.
LAVAUX Un tur al podgoriilor elvețiene de la Lavaux costă 225 de franci de persoană, iar tariful pentru o noapte de cazare în zonă este de 100 de franci.
TOSCANA O scurtă vacanță de patru zile costă 1.525 de euro. Pe lângă degustări, tariful include excursii de o zi în orașele Montepulciano și Montalcino, respectiv dealurile din Siena. Cazarea se face în vile de patru stele.
DOURO O săptămână în nordul Portugaliei cu demipensiune costă 1.500 de euro. Tariful include tururi ale podgoriilor (unele dintre cele mai apreciate ale țării) și cazarea într-o unitate hotelieră de lux, cu piscină și spa. Include și degustări de produse tradiționale lusitane.
ATENA Pentru 80 de euro, turistul va vizita Nemea, zonă faimoasă a Greciei pentru vinul roșu. Cazarea în zonă costă 50 de euro.