Din ianuarie până în martie, turiștii nu se înghesuie să plece în concediu, chiar dacă ofertele par de nerefuzat. Există, bineînțeles, o catego­rie aparte de români care și-au rezervat deja o săptămână în ianuarie pentru schi, Austria fiind preferata majorităţii. Cei care nu au achiziționat încă un sejur, mai pot opta pentru „țara valsului“, însă tarifele nu sunt tocmai avantajoase. Spre exemplu, un sejur de șapte zile în ianuarie, la un apartament din stațiunea Rauris (estul Tirolului) costă 456 de euro, micul dejun fiind inclus, de asemenea și biletul de avion pe ruta București-Salzburg, transferurile etc. Turistul va plăti suplimentar 95 de euro pentru taxe de aeroport (ofertă AA Travel).
Vedetă în sezonul estival, Bulga­ria nu mai este, în acest an, în topul preferințelor românilor. Deși în februarie o săptămână de cazare la un hotel de patru stele, cu mic dejun, costă aproximativ 230 de euro (include accesul la spa, parcare și transferurile la gondolă), românii nu dau năvală. Chiar şi aşa, agențiile de turism așteaptă circa 5.000 de români la Bankso și Borovets, stațiunile montane de top ale vecinilor.
Chilipiruri de început de an
Aproximativ 10%-15% din totalul va­can­țelor achiziționate de-a lungul anului sunt cele contractate în ianuarie, februarie și martie. „Se pleacă la schi de Valentine’s Day, de 1 și 8 martie, iar în afara acestor perioade turiștii aleg city-breakurile și ofertele care sunt într-adevăr foarte speciale”, spune Traian Bădulescu, consilierul pe turism al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). „La începutul anului, agențiile vin cu oferte speciale, la prețuri mai mici, pentru a impulsiona turismul. Sunt oferte reduse cu 50% față de tariful normal, însă acestea sunt foarte puține”, adaugă el.
Pentru cei cărora Egiptul li s-a părut o destinație inaccesibilă, la început de an, atât Hurghada cât și Sharm el Sheikh ar fi fost opțiuni pentru mai toate buzunarele, însă evenimentele din ultimele zile fac imposibile vacanţele aici. În prima jumătate a lunii, sejururile în această țară s-au vândut și cu 138 euro/persoană, pe oferte last minute.
Weekend în Praga – 170 €
Cei care nu vor să meargă la mare la început de an se pot reorienta către capitalele europene, mai accesibile ca oricând în această perioadă, care coincide și cu reducerile. Una dintre cele mai bune oferte este cea către Praga, pentru 170 de euro. Tariful include biletul de avion, transferurile, taxele de aeroport, respectiv trei nopți cazare cu mic dejun inclus (ofertă Happy Tour).
Un tarif asemănător este promovat de Invitation Romania Travel pentru Istan­bul. Cu doar 175 de euro, turistul are asigurate patru nopți de cazare cu demipensiune la un hotel de patru stele din centrul metropolei turce și transportul cu autocarul. Cei care preferă avionul, se pot orienta către oferta agenției Christian Tour pentru 215 euro. Au inclus transpor­tul cu avionul, trei nopți de cazare cu mic dejun, adăugându-se la prețul final și taxa de aeroport, de 84 de euro. Sejururile la acest tarif sunt disponibile din martie.