Când veţi pleca în această vară în vacanţă, indiferent dacă va fi vorba de Vama Veche sau despre o destinaţie exotică, aproape sigur veţi lua cu dumneavoastră un aparat de fotografiat. Dar cei care vor cu adevărat să îşi păstreze amintirile într-o formă cât mai fidelă, vor avea în bagaj o cameră video.
Îşi mai aduce aminte cineva ce însemna, cu nu multă vreme în urmă, să cari după tine în concediu o cameră de filmat pe VHS? Erau enorme, (foarte) scumpe, funcţionau doar cu nişte casete cât un curs universitar, iar rezultatul eforturilor era, vai, adesea, sub aşteptări: o imagine neclară, culori şterse şi un adevărat dezastru în condiţii de iluminare slabă. Din acest punct de vedere, lucrurile s-au schimbat mult în bine. Acum, există o alternativă demnă de luat în considerare: camerele video cu înregistrare HD (High Definition).
Cererea pentru acest tip de camere digitale a apărut în urma consolidării pieţei ecranelor tv de înaltă definiţie, care reprezentau, până mai ieri, doar un moft tehnologic, destinat celor care doreau un ecran cu o diagonală cât mai mare, dar care să nu ocupe spaţiu cât o maşină de spălat. Şi, dacă tot ai un televizor capabil să redea un semnal de cea mai bună calitate, de ce să nu îţi filmezi şi concediile tot la înaltă definiţie?
Acest tip de camere video nu face, de fapt, nimic în plus faţă de cele digitale non-HD; singura diferenţă e calitatea imaginii. Nu veţi observa schimbarea pe un ecran tv obişnuit, însă pe unul cu plasmă sau LCD imaginile vor fi spectaculos de clare. De altfel, din moment ce camerele video HD sunt atât de pretenţioase în ceea ce priveşte calitatea înregistrării, majoritatea au lentile excelente – Zeiss, Leica sau Canon.
Iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea nu sunt neapărat exorbitante; există camere HD şi pentru segmentul consumer (cam de la 3.000 de lei în sus, cu TVA), şi pentru cel profesional. Aveţi de unde alege, cu siguranţă, aşa că amintirile dvs. de vacanţă sunt în siguranţă.
Panasonic AG-HVX200
Camera din imagine este destinată amatorilor pasionaţi, ceea ce explică dimensiunile (2,4 kg fără accesorii şi baterii). Dotările sunt incredibil de multe: înregistrare Full HD, optică Leica, stabilizator de imagine şi o mulţime de funcţii. Preţ: 5900 de euro.
Panasonic AJ-HVX2100
Este vârful de gamă al companiei în ceea ce priveşte camerele video HD. E greu de imaginat ceva ce nu poate să facă „jucăria“ din imagine. Poate înregistra în 17 formate diferite, iar obiectivul este detaşabil. Preţ: 29.000 de euro.
Canon MD160
Camerele MiniDV de la Canon nu filmează în HD, dar au un zoom optic uriaş, de 35x – şi unul digital absolut incredibil, de 1.000x! MD160 poate face şi poze în timp ce filmaţi şi e simplu de utilizat. Preţ: 1.529 de lei.
Panasonic HDC-DX1
O cameră HD pentru consumatorii obişnuiţi, HDC-DX1are stabilizator de imagine, iar sunetul este înregistrat în format 5.1 (pentru cinci difuzoare de frecvenţe înalte şi unul pentru cele joase). Înregistrează pe DVD. Preţ: 3.999 de lei.
Panasonic HDC-SD1
Ca şi modelul de mai sus, acesta este tot o cameră HD, dar cu înregistrare pe card de memorie SD (Secure Digital) sau SDHC (Secure Digital High Capacity). În rest, are aceleaşi specificaţii ca şi HDC-DX1. Preţ: 4.499 de lei.
Sony HDR-CX6EK
După declaraţiile oficialilor companiei, ar fi cea mai uşoară cameră video HD din lume, cântărind doar 370 de grame. Înregistrează pe card Memory Stick, are lentile Zeiss, zoom optic 10x şi face fotografii de 6,1 megapixeli. Preţ: N/A
Sony HDR-SR5
Surioara modelului de mai sus împarte cu acesta majoritatea specificaţiilor tehnice. Cu un hard-disc încorporat de 40 GB, camera poate înregistra imagini HD şi sunet timp de 15 ore, în mod LP (Long Play). Preţ: N/A