"Se poate şi desfiinţa Curtea de Conturi, nicio problemă, aşa cum aţi început anul acesta cu tăierea bugetului şi cu blocarea posturilor. Este posibil", le-a spus Văcăroiu senatorilor care vor să modifice Legea de funcţionare a instituţiei.
Preşedintele Curţii de Conturi a mai arătat că instituţia pe care o conduce aduce 200 milioane euro în fiecare an din controlul operativ.
"Noi aducem în fiecare an din controlul operativ în jur de 200 de milioane de euro şi din deciziile din urmă care se aduc la îndeplinire. Pe total, cam 1 miliard – 1,2 miliarde euro pe an. Este o instituţie specifică. Parlamentul îmi dă 65 de milioane, din păcate acum mi-a dat Guvernul, că mi-a tăiat, Parlamentul nu s-a băgat. E pentru prima oară în istoria de 153 de ani a Curţii de Conturi când i se taie bugetul. Stau pe 340 de posturi libere că mi-aţi tăiat fondul de salarii dumneavoastră, Parlamentul. V-am atenţionat că statul pierde peste 800 milioane euro anual din cauza asta, dar e decizia dumneavoastră, nu o discut. Probabil că pe viitor se va gândi dacă se va forma şi o nouă lege de organizare, să îi dăm un statut corespunzător dacă vrem cu adevărat să avem o Curte de Conturi care să introducă disciplina financiară în ţară", a continuat oficialul Curţii.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, i-a reproşat că România a pierdut bani europeni din cauza abordării Curţii de Conturi.
"Nu e adevărat, nu a pierdut nimic!", i-a răspuns Văcăroiu.
În replică, Teodorovici a afirmat că sunt două instituţii care trebuie reformate din temelii: Ministerul de Finanţe şi Curtea de Conturi, iar "când se va întâmpla acest lucru vom trăi toţi mai bine".
13.500 de măsuri
Curtea de Conturi a dat 13.500 de măsuri, inclusiv de recuperare a prejudiciilor, pentru unităţile administrativ-teritoriale, din care 1.500 au fost contestate, a declarat joi Nicolae Văcăroiu.
"În anul 2016, prin decizii ale unităţilor administrativ-teritoriale, am dat 13.500 de măsuri, inclusiv de recuperare a prejudiciilor. Au fost contestate 1.500. Deci din 13.500 de măsuri date de Curtea de Conturi, care sunt obligatorii, pentru că altfel înseamnă, conform legii, puşcărie, pe care o cunoaşteţi, 1.500 au fost contestate de unităţile administrativ-teritoriale. Ca pondere… 11%", a spus Văcăroiu.
Acesta a menționat că 87% dintre contestaţii au fost câştigate de Curtea de Conturi.
"Anul trecut, pentru 2015, noi am trimis la cercetare penală 124 de dosare, în conformitate cu prevederile legii. Legea ne obligă că, în contextul în care auditorii şi, respectiv, conducerea Curţii consideră că constatările noastre conţin elemente de natură infracţională, suntem obligaţi, conform legii, dar şi conform Codului Penal, să le trimitem pentru cercetare penală. Nu ne face plăcere să trimitem oameni la cercetare penală", a mai arătat preşedintele Curţii de Conturi.