Vaccinul companiei farmaceutice Moderna urmează să ajungă în România miercuri. Prima tranşă de vaccin va ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Informația a fost dată de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Transportul vaccinului Moderna

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi, ca urmare, poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare precum manipulare la temperaturi scăzute, potrivit CNCAV.

Cum se administrează vaccinul?

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. „Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Potrivit CNCAV, „fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”.

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, înființat prin Decizia nr. 385 din 20.11.2020, are rolul de a organiza și coordona activitățile privind vaccinarea împotriva COVID-19, pe următoarele tipuri de responsabilități:

  • informare și comunicare pentru personalul medico-sanitar și publicul larg;
  • comunicare în situații de criză;
  • organizarea centrelor de vaccinare și coordonarea derulării activității acestora;
  • asigurarea procesului logistic necesar desfășurării activităților aferente procesului de vaccinare;
  • identificarea nevoii de resurse umane necesare pentru echipele de vaccinare;
  • elaborarea de proceduri de lucru necesare implementării în mod unitar a activităților legate de procesul de vaccinare.