Vaccin în fiecare iarnă? Anunț de ultimă oră pentru toți românii. Cum se va face rapelul

Adrian Marinescu

Sursă: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Directorul medicul al Institutului „Matei Balș”, doctorul Adrian Marinescu, a vorbit recent despre dozele de rapel ale vaccinului anti-COVID și cum s-ar putea ajunge ca acestea să fie necesare în fiecare iarnă și în România.

Rapelul ar putea deveni obligatoriu în fiecare iarnă? Dr. Adrian Marinescu: Ar fi o variantă

Declarația acestuia a fost făcută în contextul în care șeful serviciului de sănătate din Anglia se pregătește deja pentru un scenariu în care toți oamenii, indiferent de vârstă, vor fi nevoiți să facă rapelul în fiecare an.

Astfel, Adrian Marinescu a explicat ce condiții ar trebui îndeplinite pentru ca acest scenariu să devină valabil și în România.

Explicația oferită de Adrian Marinescu

„Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă. Oricum, trebuie să aducem aminte că familia de coronavirus este mare şi dintotdeauna conviețuiește cu noi. SARS-CoV-2 este doar un membru din această familie. Până la urmă, dacă reușim să fim în acel punct de conviețuire cu virusul şi viaţa noastră să se desfășoare normal şi pentru acest lucru ne trebuie un vaccin ca să ne asigure protecţia este ceva ce noi toţi ne-am dori”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

De asemenea, acesta a fost întrebat când ar putea fi implementată această măsuri, în contextul în care mai multe țări se confruntă deja cu valul 5.

„Dozele booster se folosesc şi în momentul de faţă. În momentul în care vorbim de un virus SARS-CoV-2 care este lângă noi, de doi ani. Este clar că deja suntem în momentul în care facem booster. Faptul că acesta se va face în fiecare iarnă sau mai devreme, rămâne de văzut. Să sperăm că valul 5 va însemna un număr de infecții, în mare parte, uşoare pentru că până în februarie avem timp să ne creștem protecţia prin vaccinare”, a completat medicul.

Bilanț COVID vineri, 19 noiembrie

Până astăzi, 19 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.758.068 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), dintre care 9.974 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.623.419 pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.889 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 55 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 54.624 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 18.11.2021 (10:00) – 19.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 281 de decese (130 bărbați și 151 femei), din care 27 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 281 de decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 11 la categoria de vârstă 40-49 ani, 27 la categoria de vârstă 50-59 ani, 77 la categoria de vârstă 60-69 ani, 83 la categoria de vârstă 70-79 ani și 78 la categoria de vârstă peste 80 ani.