Vaccinarea anti-COVID ar putea deveni obligatorie la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la combaterea creșterii cazurilor de Covid-19, precum și a noii variante Omicron, a anunțat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă va fi necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea creșterii cazurilor de Covid-19, precum și a noii variante Omicron.
„Cred că este de înțeles și potrivit să deschidem această discuție acum – cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă.
„Acest lucru necesită discuții. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuție care cred că trebuie condusă”, relatează Bloomberg.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a exprimat sprijinul pentru ca vaccinul împotriva Covid-19 să fie obligatoriu și a cerut un vot parlamentar asupra planului. Grecia, între timp, impune o amendă lunară de 100 de euro persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate, numind-o taxă de sănătate.
Uniunea Europeană nu are autoritatea de a impune mandate de vaccinare, dar poate încerca să aducă statele membre împreună pentru a conveni asupra unei abordări comune.
Blocul a decis să nu organizeze un summit virtual de urgență al liderilor, potrivit unui oficial UE. În schimb, miniștrii sănătății se vor întâlni marți pentru a discuta despre situația Covid, iar liderii UE o vor aborda la următorul summit programat pe 16 decembrie, a adăugat oficialul.
Von der Leyen a menționat că 77% dintre adulții din UE sunt vaccinați și că vaccinarea completă și utilizarea pe scară largă a vaccinurilor de rapel rămân cea mai bună modalitate de a lupta împotriva pandemiei
Cine este primul pacient infectat cu Omicron?
Oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea acestei tulpini sunt convinși de faptul că mutațiile variantei Omicron au apărut la un pacient infectat cu HIV. De asemenea, aceștia au reiterat că este mult mai probabil ca virusul să sufere diverse mutații în locuri în care rata de vaccinare este scăzută, așa cum este Africa de Sud.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre acest aspect spunând că rata de vaccinare în cele opt țări africane izolate variază de la 5,6% (Malawi) la 37% (Botswana).
De asemenea, în cursul zilei de luni, OMS a lansat un nou apel la respectarea măsurilor de prevenție și pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor, în timp ce directorul general al Organizației, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ”apariția variantei Omicron ne amintește că, deși mulți dintre noi credeam că am terminat cu pandemia, pandemia n-a terminat cu noi. Suntem captivi într-un ciclu în care panica și neglijența se succed. Progrese obținute foarte greu se pierd într-o clipă”.