CNCAV (Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19) a publicat bilanțul vaccinărilor ȋn România, aferente zilei de marți, 3 august.

Peste 15.000 de români au mers să se vaccineze ȋn ultimele 24 de ore

Ȋn ultimele 24 de ore, au fost administrate un număr de 15.395 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

11.174 de persoane au venit să se imunizeze cu prima doză de vaccin ȋmpotriva COVID-19, iar 4.221 cu doza a doua, potrivit informării transmise de CNCAV. Doar 4 persoane care au venit să se vaccineze cu prima doză au mai optat pentru AstraZeneca.

Sursa foto: vaccinare-covid.gov.ro

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.441.193 de doze pentru 5.024.979 de persoane. Până ȋn acest moment, 4.878.939 de persoane au primit schema completă de vaccinare anti-COVID.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate cinci reacţii adverse, dintre care patru de tip general şi una locală.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 16.835 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.802 de tip local şi 15.033 de tip general. Asta ȋnseamnă o rată de 1,78 la 1.000 de doze administrate.

“Probabil că jumătate din populaţia României s-a imunizat”

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre mersul campaniei de vaccinare din România. Pentru o perioadă de timp, țara noastră se descurca bine la capitolul vaccinare și testare, însă de curând lucrurile s-au schimbat.

„Au mai fost situaţii când România stătea mai bine pentru o perioadă de timp. Lucrurile se pot şi schimba. Să nu mai vorbim de faptul că în continuare testarea e redusă. Dacă ai o testare redusă, nici nu găseşti multe infecţii (…) Asta e adevărat. Şi a fost cam în toată pandemia aşa”, a declarat dr. Adrian Marinescu, la România TV.

„Partea de imunizare nu ţine doar de vaccin. Din fericire, ce vorbeam mai la început şi spuneam că cei care trec prin boală şi au imunitate de scurtă durată se pare că acolo e o discuţie legată de celule, nu numai de anticorpi. Ştiţi, e sportul naţional să ne măsurăm anticorpii şi facem o comparaţie cu ce are vecinul.

Partea celulară e importantă şi foarte probabil ţine mult mai mult imunitatea decât ne-am gândit noi la început. Aici ar putea fi următoarea logică, dacă vorbim de români. Probabil că jumătate din populaţia României s-a imunizat, că au fost cei mai puţini care s-au vaccinat, că au fost cei care au trecut prin boală cu acte. Spun cu acte, pentru că au fost testaţi, dar mai sunt şi cei care au trecut prin boală fără să ştie. Îi punem şi pe ei în calcul. Întotdeauna numărul era real mult mai mare”, a mai explicat medicul.

Sursa foto: Dreamstime