Compania farmaceutică BioNTech a anunțat că va furniza ace speciale pentru a ajuta la extragerea cât mai multor doze de vaccin. De asemenea, compania nu va avea niciun profit din distribuirea acestora.
Compania farmaceutică BioNTech a anunțat că va furniza 50 de milioane de ace speciale pentru a ajuta la extragerea cât mai multor doze de vaccin. De asemenea, compania nu va avea niciun profit din distribuirea acestora. Acele vor ajunge în acele ţări care întâmpină dificultăţi în extragerea celei de-a şasea doze din flacoanele ce conţin vaccinul său anti-COVID-19. Campaniile de imunizare din Europa sunt afectate de un deficit temporar de aprovizionare, relatează Reuters.
Ţările din Uniunea Europeană s-au grăbit să îşi asigure stocuri de seringi şi ace speciale. Este nevoie de acestea pentru a se evita situaţiile în care s-ar pierde anumite cantităţi din fiole în timpul administrării dozelor de vaccin. „BioNTech a cumpărat ace cu spaţiu mort redus. Acesta funcţionează cu mai multe tipuri de seringi. Compania oferă aceste ace cu spaţiu mort redus ţărilor din lumea întreagă la preţuri care acoperă doar costurile de bază”, au explicat reprezentanţii companiei germane.
Vaccinul BioNTech conține 6 doze
Vaccinul produs de BioNTech şi Pfizer, a fost vândut iniţial în UE în fiole ce conţin cinci doze, dar o penurie globală de vaccinuri şi o evaluare a viabilităţii de dozare au convins Agenţia Europeană pentru Medicamente să aprobe pe 8 ianuarie extragerea celei de-a şasea doze din fiecare fiolă cu acest vaccin. Decizia luată de EMA a dus la o creştere a dozelor disponibile. Ceea ce a determinat grupul Pfizer să îşi ridice obiectivul de producţie pentru acest an la 2 miliarde de vaccinuri, de la 1,3 miliarde cât era prevăzut iniţial. Anumite ţări europene extrag mai puţine doze decât cele şase care sunt aprobate. Acestora le lipseşte echipamentul adecvat de injectare.
Profesioniştii din domeniul medical din Franţa, Germania şi Elveţia au anunţat în această săptămână o productivitate mai mică a vaccinărilor. La care se adaugă frustrărilor apărute deja în alte ţări ale căror campanii de imunizare sunt încetinite din cauza penuriei de doze, precum Marea Britanie şi Statele Unite. Într-o declaraţie separată, grupul Pfizer a anunţat că poartă discuţii cu Comisia Europeană şi cu statele membre din UE „despre modul în care noi putem să susţinem cel mai bine campaniile de vaccinare. Inclusiv prin sprijinirea guvernelor pentru a-şi asigura livrări de seringi cu spaţiu mort redus, dacă vor avea nevoie de ele”.
Compania BioNTech, al cărei sediu general se află în oraşul german Mainz, a anunţat că se va ocupa de livrarea a aproximativ 50 de milioane de astfel de ace. Ar putea să le furnizeze ţărilor din lumea întreagă. Se poartă discuţii pentru a-şi procura o cantitate suplimentară de ace de acest tip.