Cum ar reacţiona angajaţii din România în cazul în care s-ar impune vaccinarea obligatorie pentru a-şi păstra locul de muncă?

Sondaj realizat pe mai bine de 14.000 de angajaţi adulţi din 33 de ţări

Compania Ipsos a realizat un sondaj în 33 de ţări, inclusiv în România, cercetarea fiind comandată de Forumul Economic Mondial.

Potrivit sondajului, în medie, angajaţii sunt de acord cu impunerea diferitelor restricţii la locul de muncă. 78% dintre adulţi sunt de acord că ei și colegii lor ar trebui să fie vaccinați cu schema completă anti-COVID, 74% sunt de acord să fie testaţi regulat, în cazul în care nu sunt vaccinaţi, iar 81% nu au nicio problemă cu purtarea măştii atunci când se află în apropierea colegilor.

În schimb, dacă privim de la ţară la ţară, susţinerea pentru aceste măsuri variază extrem de mult. Angajaţii care susţin în număr mult mai mare astfel de măsuri provin din Asia de Sud și Asia de Est, în Arabia Saudită, în America Latină. Pe de altă parte, în Europa Centrală și de Est, în nordul Europei și în Statele Unite astfel de măsuri sunt mult mai puţin populare.

În cazul în care ar trebui să aleagă între vaccinare şi testare regulată pentru a-şi păstra locul de muncă, cei mai mulţi angajaţi ar alege vaccinarea, respectiv 68% faţă de 12% care ar opta pentru testare, potrivit Libertatea.

Românii şi-ar da demisia în numărul mult mai mare dacă li s-ar impune astfel de reguli la locul de muncă

Pe de altă parte, 9% dintre participanţii la sondaj au declarat că ar încerca să-şi păstreze locul de muncă, ocolind aceste cerinţe. Iar 5% dintre angajaţi şi-ar da demisia şi şi-ar căuta un alt job.

Surprinzător, în România, Ungaria şi SUA, numărul angajaţilor care ar demisiona dacă li s-a impune vaccinarea sau testarea regulată pentru a-şi păstra jobul ar fi de două ori mai mare decât media globală de 5%.

La fel, de două ori mai mulţi angajaţi din Rusia, Turcia sau Olanda ar încerca să fenteze sistemul şi să-şi păstreze locul de muncă fără vaccinare sau testare, raportat la media globală de 9%.

Media celor care ar prefera vaccinarea pentru a-şi păstra locul de muncă, de 68%, înregistrează diferenţe mari de la ţară la ţară. Patru din cinci angajaţi ar alege vaccinarea în țări precum China, Singapore, Coreea de Sud, însă în ţări precum Rusia, Polonia, România și Ungaria, acest procent scade la 50%.

Doar în 7 țări dintre cele 33 incluse în studiu s-a înregistrat o majoritate care să declare că ar fi confortabilă cu mersul la muncă în lipsa oricăror condiții privind purtarea măștii, testarea sau vaccinarea: Rusia, Polonia, Danemarca, Ungaria, Suedia, Elveția, Statele Unite.