Vaccinare obligatorie pentru acești români!? Ar putea fi suspendați din câmpul muncii dacă nu respectă regula

În acest context, Letonia pare că va lua o decizie similară iar autoritățile române au luat la rândul lor în calcul această variantă. În prezent se lucrează la un act normativ prin care personalul medical din spitale ar putea fi obligat să se vaccineze pentru a putea continua să profeseze în unitatea medicală.

„Contrar procentului care s-a vehiculat de către stat de-abia acum se contabilizează personalul care e vaccinat. Unitățile sanitare fac o situație a personalului care a fost vaccinat, care nu e vaccinat, verifică cu câte doze s-a făcut imunizarea. Dacă ne uităm în jurul nostru, vedem că deja sunt state din Uniunea Europeană care au recurs la această obligativitate. Cert e că în niciun caz nu există un procent de 90% vaccinați în randul medicilor și asistenților medicali”, a declarat Liliana Celmare, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, pentru ziare.com

O companie de informare personalizată

De asemenea, aceasta subliniază că obligativitatea vaccinării și obligativitatea testării PCR pe proprii bani, de către medicii sau asistenții medicali care nu vor să se vaccineze, a stârnit nemulțumire în rândul personalului sanitar de la noi. Totodată, situația a rezultat din lipsa de încredere în instituțiile statului și a unei campanii de informare destinată cadrelor medicale ar fi un al doilea motiv.

„Noi pledăm pentru o campanie strict pe grupul țintă reprezentat de personalul medical pentru că, spre deosebire de restul populației, personalul medical are și niște cunoștințe medicale. Din cauza asta, ne dorim o campanie oarecum personalizată. Nu vreau să ajungem în situația în care cadrele medicale să nu poată profesa pe motiv că nu sunt vaccinate”, a completat sindicalista.

O situație similară este întâlnită în Italia, unde cadrele medicale sunt obligate să se vaccineze anti-COVID. În această țară, 177 de lucrători în domeniul medical, între care 46 de asistente medicale, au fost suspendați din câmpul muncii, fiind notificați de angajator că nu mai pot profesa pe motiv că nu s-au vaccinat.

„Eu, personal, nu am absolut nimic împotriva obligativității. Până la urmă, noi alegem să lucrăm într-un loc. Angajatorul pune condiția, daca nu ne convine, putem pleca în altă parte. Așa se procedează în Statele Unite ale Americii. Acolo nimeni nu discută despre acest subiect. Atâta timp cât prezența noastră în spital trebuie să fie în maximă siguranță pentru pacient, noi trebuie să facem totul în această direcție. Că testăm, că obligăm personalul să se vaccineze, nu pot să spun care e cea mai bună atitudine. Dar ceva trebuie făcut, cu certitudine”, a declarat profesorul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, pentru sursa menționată.

Sursă foto: Dreamstime