Ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacţionat imediat la declaraţiile făcute miercuri de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rafila: Ar trebui să fim puţin mai rezervaţi, vaccinarea trebuie să fie un act voluntar
Reamintim că aceasta a transmis faptul că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității vaccinării anti-COVID-19, ca reacție față de răspândirea rapidă a variantei Omicron.
Alexandru Rafila este de părere că ar trebui să fim mai reţinuţi în declaraţii, pentru că vaccinarea trebuie să fie totuşi un act voluntar. “Prefer să conving oamenii decât să îi constrâng”, a fost poziţia clară luată de şeful Ministerului Sănătăţii.
“Este adevărat, singurul lucru pe care putem să-l facem în momentul de faţă este să obţinem o imunizare cât mai mare a populaţiei prin vaccinare, decât să obţinem imunizarea prin boală. (…)
În ceea ce priveşte propunerea de discuţie pe care a făcut-o şefa Comisiei Europene, eu aici sunt puţin mai… ar trebui să fim puţin mai rezervaţi, pentru că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar – tot timpul, toată lumea a spus acest lucru.
Şi atunci e greu să vii într-o astfel de situaţie şi să spui că, de fapt, nu e voluntară şi devine obligatorie”, a declarat, miercuri seara, Alexandru Rafila, potrivit News.ro.
“Cred că asta va fi până la urmă şi poziţia Guvernului României în ceea ce priveşte politica de vaccinare”
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre situaţia din Grecia, unde persoanele de peste 60 de ani vor trebui să se vaccineze obligatoriu împotriva COVID-19, începând cu data de 16 ianuarie. În România, există totuşi “o sensibilitate crescută apropo de acest subiect”, spune Rafila, care insistă pe importanţa informării populaţiei şi nu a constrângerii.
“Noi ar trebui să convingem oamenii de utilitatea vaccinării oferindu-le absolut toate informaţiile pe care ei le solicită sau de care au nevoie ca să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Şi nu am văzut, cu toate că există discuţii în fiecare stat membru al Uniunii Europene, nu am văzut până acum o decizie clară într-un stat privitoare la vaccinarea obligatorie. (…)
Aţi văzut că şi Grecia a propus acest lucru, dar încă nu s-a votat şi aşa mai departe. În România, cu atât mai mult, ştiţi că este o sensibilitate crescută apropo de acest subiect şi preferăm, eu personal prefer să conving oamenii decât să îi constrâng şi cred că asta va fi până la urmă şi poziţia Guvernului României în ceea ce priveşte politica de vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.