Anunțul a fost făcut de ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt. Acesta a precizat că administrarea vaccinurilor ar putea începe din 10 ianuarie.
„Autoritatea de reglementare a medicamentelor a făcut o evaluare atentă, amănunţită, şi a determinat că vaccinul este sigur şi eficient şi că este în interesul copiilor şi a australienilor ca populaţia din grupa de vârstă 5-11 ani să fie vaccinată”, a mai spus Greg
Hunt.
Aproape 88% dintre australienii cu vârsta peste 16 ani au primit două doze de vaccin
Australia stă foarte bine la capitolul vaccinare. Potrivit datelor, Australia are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare. Aproape 88% dintre australienii cu vârsta peste 16 ani au primit cele două doze de vaccin împotriva coronavirusului.
Potrivit datelor oferite de autorităţile sanitare, polpulația stă foarte bine și la capitolul vaccinare generală. Astfel, acoperirea vaccinală a copiilor din Australia este de asemenea una dintre cele mai ridicate din lume, 95% dintre copiii de 5 ani fiind imunizaţi cu vaccinuri recomandate pentru grupa lor de vârstă.
În pofida mai multor focare de coronavirus în acest an, care au condus la instituirea de lockdown-uri de luni de zile în Sydney şi Melbourne – cele mai mari oraşe din Australia – în ţară au fost înregistrate circa 834 de cazuri de COVID-19 şi 7,9 decese la 100.000 de locuitori, potrivit OMS, un număr foarte mic în comparaţie cu alte state dezvoltate.
Ce efecte are vaccinul asupra copiilor
În timpul testelor clinice, răspunsul imunitar al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a fost comparabil cu cel al persoanelor între 16 şi 25 de ani. Vaccinul a fost eficient în proporţie de 90,7% pentru a preveni COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani şi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă gravă.
Copiii din această grupă de vârstă primesc o treime din doza standard de vaccin pe bază de ARNm administrată adulților: 10 micrograme, față de 30 micrograme. Din acest motiv, copiii se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare.
Datele publicate de Business Insider arată care sunt cele mai frecvente efecte secundare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, potrivit studiului clinic prezentat de Pfizer.
Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii s-au plâns de oboseală după prima sau a doua doză (39%). Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după prima sau a doua doză (28%).