Marţi, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, alături de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al CNCAV, a susţinut conferinţa de presă săptămânală pe tema campaniei de imunizare împotriva COVID-19 ce are loc în România.
Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiţă a oferit detalii şi despre debutul campaniei de vaccinare în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani.
Când este aşteptată EMA să aprobe vaccinul anti-COVID pentru copiii din grupa de vârstă 12-15 ani?
Potrivit medicului militar, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar trebui să autorizeze foarte curând utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech în acest sens.
“Ne așteptăm ca până la finalul lunii mai, Agenția Europeană a Medicamentului să autorizeze vaccinul Pfizer și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.
Serul produs de compania Pfizer a fost autorizat în Statele Unite ale Americii, la începutul lunii mai, pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, fiind primul vaccin anti-COVID care a primit această aprobare în SUA.
Peste ocean însă, în Europa şi implicit şi în România, se pot vaccina împotriva noului coronavirus, în acest moment, doar tinerii ce au peste 16 ani.
Copiii vor putea fi înscrişi în platforma de vaccinare pe contul părinţilor
În plus, Valeriu Gheorghiţă a mai transmis că autorităţile lucrează deja la platforma de vaccinare, în aşteptarea aprobării ce va veni de la EMA. Se lucrează împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) la optimizarea platformei astfel încât aceasta să permită programarea copiilor de 12 – 15 ani prin contul părinţilor.
“În perspectiva autorizării vaccinului de la compania Pfizer pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani, deja se lucrează cu ajutorul colegilor de la STS pentru optimizarea platformei ca să permită programarea copiilor prin contul părinţilor.
Un alt lucru care probabil va fi deja gata, până la finalul acestei săptămâni, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, posibilitatea de programare în platformă în centrele de vaccinare care vor avea vaccin de la compania Johnson&Johnson.
Ştim că schema de vaccinare este pentru o singură doză, platforma în momentul de faţă fiind optimizată să aloce doza de rapel, aşa încât trebuie făcute aceste modificări din punct de vedere tehnic şi deja încep să fie active”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: Dreamstime