Doctorul Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat vineri la Palatul Victoria că vaccinarea împotriva coronavirusului este singura măsură care are un potețial real de a reduce consecințele pandemiei.
„Din perspectiva Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ca specialist de sănătate publică, cu mulţi ani de practică medicală, consider că această campanie de vaccinare este un obiectiv extrem de important pentru sănătatea publică, pentru sănătatea populaţiei din România, că este, practic, singura măsură care are un potenţial real să reducă consecinţele pandemiei COVID în toate planurile cu care ne confruntăm.
În plan personal, să reducă suferinţa umană, numărul de cazuri noi şi numărul de decese care ne marchează pe toţi în fiecare zi, să reducă criza din sistemul de sănătate, profund suprasolicitat în acest moment, să reducă şi consecinţele socio-economice care ne marchează pe fiecare dintre noi.
Ne dorim ca această campanie să fie un obiectiv de succes prin implicarea tuturor într-o măsură cât mai mare şi cât mai pozitivă, astfel încât să se ajungă cât mai rapid la acea imunitate de grup care să ne permită protecţia populaţiei generale şi ajungerea la o formă de normalitate, cât mai rapid”, a declarat Florentina Furtunescu, vineri, într-o conferinţă de presă la care a participat alături de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.
INSP va fi implicat într-o serie de activități legate de campania de vaccinare
„În primul rând, ne ocupăm de procedura cadru care să ajute la organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare din toată ţară. De asemenea, ne ocupăm de procedura pentru profesionişti, destinată vaccinării efective, astfel încât aceasta să întrunească criteriile cele mai bune de eficacitate şi siguranţă.
Şi, nu în ultimul rând, ne ocupăm de realizarea unei extinderi a actualului Registru electronic de vaccinări, astfel încât toate persoanele care se vaccinează împotriva COVID să poată să fie înregistrate. (…)
Scopul acestui demers este de a avea o imagine globală şi permanentă asupra numărului de persoane vaccinate pe categorii de risc şi de a calcula acoperirea vaccinală şi a ne da seama unde anume sunt necesare mai multe măsuri pentru gestionarea situaţiei de sănătate publică în plan regional, judeţean şi al localităţilor”, a declarat Furtunescu.
Mesaje pentru profesioniștii din domeniul medical dar și pentru populație
În context, şefa INSP a transmis două mesaje adresate profesioniştilor din domeniul medical şi populaţiei.
„Aş avea două mesaje, un mesaj pentru profesioniştii din domeniul medical: Stimaţi colegi, dumneavoastră sunteţi informaţi, ajutaţi-vă pacienţii să facă alegerea corectă! Al doilea mesaj este pentru populaţia generală, pentru toţi oamenii din România: Stimaţi concetăţeni, vaccinaţi-vă, este în folosul propriei dumneavoastră sănătăţi”, a mai afirmat Florentina Furtunescu.