Vaccinarea obligatorie revine în discuție în Germania. Deși continuă să insiste asupra caracterului opțional al vaccinării, factorii de decizie vorbesc despre responsabilizarea celor care o refuză.
Mai mult decât atât, sunt gândite diverse măsuri prin care scepticii să fie convinși.
Vaccinarea obligatorie revine în discuție în Germania. Scepticii ”ar trebui să-şi plătească opţiunile de testare”
Ministrul german al Justiţiei Christine Lambrecht şi-a reafirmat luni opoziţia faţă de vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului, într-un interviu la televiziunea publică naţională.
”Nu va exista o vaccinare generală obligatorie, dar trebuie să transmitem mesajul că mă protejez cu această vaccinare şi de asemenea mai ales pe alţii”, a declarat Lambrecht pentru programul Morgenmagazin de la ZDF, informează ziarulromanesc.de.
”Odată ce toţi cei care pot fi vaccinaţi nu o fac, ar trebui totuşi să ne gândim dacă ei ar trebui să-şi plătească opţiunile de testare şi acestea să nu mai fie pe cheltuiala publicului”, a notat ea.
Lambrecht a menţionat că legislaţia germană permite restaurantelor, de exemplu, să respingă clienții nevaccinaţi.
Întrebată dacă vaccinarea obligatorie ar putea fi luată în considerare în virtutea legii germane, Lambrecht şi-a exprimat opinia că aşa ceva nu se poate.
”Acest lucru are în primul rând legatură cu faptul ca această vaccinare nu a fost pe piaţă de mult timp şi, de asemenea, eu nu o văd ca necesară”, a spus ea.
Vaccinarea este opțională și în România
În România, întrebată despre vaccinare și dacă se ia în calcul vaccinarea obligatorie la noi în țară, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a răspuns că nu, dar a oferit mai multe explicații.
„Nu aș spune chiar obligatoriu. Vaccinarea este opțională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum e spre exemplu personalul medical, e important să ne gândim și la persoanele cu care acest personal vine în contact, adică în general cu pacienți vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecțiuni.
Și atunci e bine să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm. trebuie să înțelegem că e o responsabilitate față de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate și pentru cei de lângă noi!
Atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vine în contact.
Noi vom veni cu o propunere cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat, să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților.
Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depășesc anumite incidențe ale infecției cu COVID-19. Acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulația virusului nu susține un astfel de scenariu.
Costurile pentru teste nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate. În principiu, costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată”, a declarat Ioana Mihăilă.
Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin.