Contestată de unii, aplaudată de alții, tehnologia ARNm ajută la tratarea și prevenirea diferitelor boli, inclusiv a cancerului, a virusului Zika. Se va putea administra această tehnologie și pe cale orală? Răspunsul îl caută de câțiva ani mai mulți oameni de știință.
ARNm din vaccinul anti- COVID-19 oferă organismului informații despre virus, permițându-i să producă proteina Spike a virusului SARS-CoV-2. Aceste proteine vor declanșa apoi răspunsul imun, pregătind organismul să lupte împotriva virusului, dacă acesta este afectat de o infecție reală.
Deoarece vaccinurile pe bază de ARNm necesită perioade de timp mai scurte pentru dezvoltare decât alte tipuri de vaccin, ele pot juca în continuare un rol esențial în controlul bolilor pandemice, scrie Medicalnewstoday.
Cu toate acestea, cercetările arată că pacienții și clinicienii preferă medicamentele orale, cum ar fi pastilele, în detrimentul injecțiilor. Medicamentele orale au avantajul că pot furniza substanța direct în tractul gastrointestinal.
Dezvoltarea unei modalități de a furniza tratamente și vaccinuri ARNm prin intermediul unei pilule poate spori acceptarea lor atât de către pacienți, cât și de către clinicieni și poate permite o mai bună direcționare în tractul gastro-intestinal.
Metodă de administrare orală pentru tratamentele pe bază de ARNm
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge au analizat o metodă de administrare orală pentru tratamentele pe bază de ARNm.
Cercetatorii au descoperit ca noua lor metodă a livrat cu succes animalelor tratamente pe bază de ARNm. Studiul a fost publicat în revista MatterTrusted Source.
Capsule pentru livrarea medicamentelor. Ce este SOMA
Cercetătorii MIT au dezvoltat în ultimii ani diferite modalități de a livra medicamente în tractul gastrointestinal. În 2019, au dezvoltat o capsulă care poate fi utilizată pentru administrarea orală a insulinei.
Capsula este prevăzută cu un ac mic care conține insulină comprimată. Aceasta este injectată după ce capsula ajunge la nivel gastric. SOMA (swallowable, self-orienting, millimeter-scale applicator) a reușit să elibereze insulină în condiții de siguranță în mucoasa stomacului, în experimente realizate la porci.
Ulterior, în 2021, cercetătorii au livrat molecule mari, cum ar fi anticorpi monoclonali sub formă lichidă, în tractul gastro-intestinal, folosind SOMA.
Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a evalua capacitatea SOMA
În cel mai recent studiu, cercetătorii și-au propus să determine dacă aceeași capsulă ar putea să livreze molecule de ARNm în mucoasa stomacului.
Cercetătorii au testat mai întâi dacă polimerii ar putea proteja ARNm de degradare. Pentru a face acest lucru, au injectat ARNm încapsulat în polimer, în stomacul șoarecilor,dar nu au folosit SOMA.
Au observat că proteina a fost exprimată atât în stomac, cât și în ficatul șoarecilor, iar acest lucru înseamnă că molecula ARNm a fost absorbită de alte organe și apoi transportată în ficat, care filtrează sângele.
„Este prea devreme pentru a discuta potențialele utilizări ale acestei tehnologii. Vaccinarea orală ar putea ușura povara fobiei acelor și seringilor și ar permite autoadministrarea. Dar e nevoie de cercetări suplimentare pentru a evalua capacitatea SOMA de a furniza în siguranță doza necesară de ARNm pe cale orală în celulele imune”, a declarat dr. Piotr Kowalski, cercetător la University College Cork din Irlanda.