Studiul a constat că, după o singură doză de vaccin Pfizer, oamenii sunt mai puțin predispuși să dezvolte niveluri de anticorpi împotriva variantei indiene (B.1.617.2), la fel de ridicate precum cele împotriva variantei (B.1.1.7 )Kent, dominantă anterior, cunoscută și sub numele de Alpha.
Cercetările Institutului Francis Crick, Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate și Centrul de Cercetări Biomedice UCLH sugerează, de asemenea, că nivelurile acestor anticorpi sunt mai mici odată cu creșterea vârstei, iar nivelurile scad în timp.
Experții susțin că acest lucru oferă dovezi suplimentare în sprijinul planurilor de a oferi, în toamnă, un impuls de vaccinare persoanelor vulnerabile.
Emma Wall, consultant în Boli Infecțioase UCLH, a declarat: „Acest virus va mai fi pintre noi, așa că trebuie să rămânem agili și vigilenți. Studiul nostru este conceput pentru a urmări toate schimbările pandemiei, astfel încât să putem oferi rapid dovezi privind schimbarea riscurilor și protecției”.
Noile date de laborator susțin, de asemenea, planurile actuale de reducere a diferenței de doză dintre vaccinuri.
Nivelurile de anticorpi eficienţi împotriva versiunii Delta a virusului descresc după ambele doze ale serului şi chiar după o singură doză de vaccin. După prima doză, 79% dintre vaccinaţi au niveluri semnificative de anticorpi capabili să neutralizeze virusul original descoperit la Wuhan (China).
Acest procent se reduce însă cu 50% în cazul variantei britanice (B.1.1.7), la 32% pentru cea indiană (B.1.617.2) şi la 25% pentru cea sud-africană (B.1.351).
Cu toate acestea, doar nivelurile de anticorpi nu prezic eficacitatea vaccinului și sunt necesare și studii prospective asupra populației.
Se bănuiește că varianta indiană că este dominantă în Marea Britanie, dovezile sugerând că aceasta poate duce la un risc crescut de spitalizare, în comparație cu varianta Kent.
12.431 de cazuri de mutație a virusului au fost confirmate în Marea Britanie până pe 2 iunie, potrivit Public Health England.