De la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, cercetătorii au căutat să producă vaccinuri care să imunizeze populația împotriva virusului. Acum avem câteva vaccinuri și deja s-a început campania de vaccinare la nivel mondial. Totuși, există un vaccin care are cea mai scăzută eficacitate și este în continuare administrat.
Vaccinul anti-COVID care are cea mai scăzută eficacitate. Cum se va rezolva problema
Un studiu efectuat în Chile arată că vaccinul chinezesc anti-coronavirus numit Coronavac oferă o protecție de doar 3 procente după prima doză administrată. Studiul, realizat de Universitatea din Chile, mai arată că oamenii care au primit acest ser au o protecție la îmbolnăvire de 27,7% în primele două săptămâni după administrarea rapelului și o protecție de 56,5% după cele două săptămâni de la cea de-a doua doză de vaccin. Amintim că Chile folosește Coronavac ca vaccin principal în campania de vaccinare.
„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a spus rectorul universității care a efectuat studiul, informează France24.
Este de menționat faptul că până acum, 7,07 milioane de chilieni au fost vaccinați cu prima doză și 4,04 milioane de chilieni cu cea de-a doua doză. Populația din Chile este de 15,2 milioane de locuitori.
Vaccinul chinezesc Coronavac este folosit în Asia de Sud-Est, America Latinp, Albania și Turcia.
Cum vrea China să rezolve problem vaccinurilor cu eficiență redusă
Gao Fu, directorul Centrului pentru controlul și prevenția bolilor din China, a precizat că Beijingul ia în considerare combinarea diferitelor vaccinuri anti-COVID pentru a îmbunătăți eficiența scăzută a serurilor produse în țară. The Paper, publicația care l-a citat pe directorul chinez, mai scrie că este prima dată când un expert de rang înalt din China vorbește public despre eficiența scăzută a vaccinurilor din această țară.
Amintim că vaccinurile chinezești au fost exportate în întreaga lume, China administrând în jur de 161 de milioane de doze de când a început vaccinarea anul trecut.
Sursă foto: Dreamstime