„Nici măcar nu au depus încă cerere pentru aprobare”, a declarat Noel Wathion într-un interviu acordat publicaţiei belgiene Het Nieuwsblad, publicat marţi, 29 decembrie.

Directorul general al Agenţiei Europene a Medicamentului subliniază că autoritatea europeană de reglementare a primit numai unele informaţii despre vaccin, conform reuters.com

Directorul EMA spune că sunt necesare date suplimentare

„Insuficiente şi pentru a acorda o licenţă de comercializare condiţionată. Avem nevoie de date suplimentare despre calitatea vaccinului. Şi după aceea compania trebuie să facă o cerere oficială”, a explicat Noel Wathion.

Șeful Agenţiei Europene a Medicamentului arată că această situaţie face improbabilă aprobarea vaccinului luna viitoare.

AstraZeneca a arătat, săptămâna trecută, că vaccinul său anti-COVID ar trebui să fie eficace împotriva noii tulpini de coronavirus, adăugând că efectuează studii pentru a investiga impactul mutaţiei.

De asemenea, compania a depus date complete despre vaccinul său la autoritatea britanică de reglementare, a declarat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.

Mutația COVID-19 face prăpăd în Marea Britanie

Marea Britanie, confruntată cu o accelerare a epidemiei de COVID-19 cauzată de o mutaţie a virusului, a înregistrat marţi 53.135 de noi cazuri, un record, conform bilanţului guvernului, relatează AFP, după cum informează Agerpres.

În pofida unor restricţii impuse unei mari părţi a populaţiei din Marea Britanie în ultimele zile, creşterea aduce numărul total de cazuri înregistrate la 2.382.865 de la începutul pandemiei, dintre care 71.567 au fost fatale, alte 414 fiind anunţate marţi.

Guvernul Marii Britanii trebuie să introducă reguli mai stricte pentru a preveni un nou val de decese din cauza unei noi tulpini a coronavirusului, a avertizat marţi un epidemiolog, relatează Reuters.

Marea Britanie a raportat luni 41.385 de noi cazuri de COVID, cel mai mare număr de când testarea a devenit disponibilă pe scară largă la mijlocul anului 2020, iar spitalele au mai mulţi pacienţi cu COVID decât în timpul primului val al pandemiei, în aprilie.

„Intrăm într-o nouă fază foarte periculoasă a pandemiei şi vom avea nevoie de o acţiune naţională decisivă timpurie pentru a preveni o catastrofă în ianuarie şi februarie”, a afirmat pentru BBC Andrew Hayward, profesor epidemiolog la Universitatea din Londra.

„Suntem cu adevărat în faţa unei situaţii în care ne aflăm aproape de lockdown”, a spus el.

Peste 71.000 de persoane din Marea Britanie au murit în decurs de 28 de zile, fiind testate pozitiv pentru COVID-19.

Marea Britanie a introdus un nou nivel de restricţii pe 19 decembrie, magazinele neesenţiale au fost închise şi întâlnirile personale interzise din cauza unei noi tulpini de COVID care se transmite mai uşor.