Varianta Omicron a coronavirusului descoperită în urmă cu o lună de zile ar putea fi un semn că noul coronavirus își pierde din putere, spun oamenii de știință.
The Guardian a realizat o analiză în acest sens, precizând ce ar urma să se întâmple în continuare. Astfel, deși noua variantă a virusului se extinde mult mai repede, formele de infectare sunt mult mai ușoare decât până acum.
Totodată, sursa citată amintește că anul trecut, Crăciunul și Anul Nou au fost afectate de apariția variantei Alpha. Deși autoritățile sunt îngrijorate de numărul mare de infectări, altele se bucură de faptul că simptomele bolii nu sunt atât de grave.
Pe de altă parte, sunt persoane care se tem că sărbătorile de iarnă vor continua să fie caracterizate de restricții și în următorii ani, însă perspectivele pozitive sunt mai presus.
The Guardian face referire și la evoluția variantei Omicron în funcție de imunizare. Astfel, în țări cu rată ridicată de vaccinare, ca Marea Britanie, numărul noilor infectări a atins niveluri record, dar spitalizările și decesele cauzate de COVID-19 rămân foarte scăzute.
Totodată, cele mai recente studii sugerează că noua variantă pare să declanșeze mai puține cazuri de boală severă decât predecesorii săi virali. În acest sens, oamenii de știință au tratat studiile ca pe o veste bună, dar au recomandat și prudență.
Cercetătorii spun că toate dovezile de până acum atestă faptul că noul coronavirus și-a pierdut din putere, generând astfel forme ușoare de boală. Același lucru este susținut și de studiile recente din Scoția, Anglia și Africa de Sud, care merg într-o direcție pozitivă.
Un profesor de științe susține ideea conform căreia, populația a ajuns cu un pas înaintea virusului.
„Sentimentul meu este că această variantă este primul pas într-un proces prin care virusul se adaptează la populația umană, pentru a produce mai multe simptome benigne”, spune dr. Julian Tang, profesor de științe respiratorii la Universitatea Leicester.
Vaccinarea anti-covid va deveni anuală
El a mai adăugat că oamenii nu se mai îmbolnăvesc prea mult, iar asta este o veste bună.
„Într-un fel, este în avantajul virusului dacă îi afectează pe oameni în așa fel încât să nu se îmbolnăvească prea mult – pentru că atunci se pot plimba și se pot întâlni în societate și răspândesc virusul și mai mult”, explică el.
O opinie în acest sens a venit și din partea multor oficiali din domeniul sănătății, care estimează că COVID-19 va ajunge să fie o simplă gripă, care însă va necesita un nou vaccin pentru a face față variantelor care apar anual.
Pe de altă parte, profesorul Martin Hibberd, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, spune că coronavirusurile – inclusiv cele care provoacă răcelile obișnuite, nu se comportă astfel, adică nu apar tulpini noi anual.
„Nu apar tulpini noi în fiecare an. Motivul pentru care răcim iarna este că imunitatea noastră la coronavirus nu durează foarte mult. Și acest virus pare să fie mai asemănător cu cele care provoacă răceli comune.
Cu alte cuvinte, s-ar putea să mai avem nevoie să ne gândim dacă administrăm vaccinuri pentru a ne proteja împotriva COVID-19 în fiecare an, deoarece imunitatea va scădea mereu”, spune el.