Vaccinul de la Pfizer/BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud, deşi capacitatea sa de neutralizare a fost „lejer inferioară”, conform efe.com

Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care „ar putea creşte afinitatea” acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism.

Vaccinul anti-COVID poate neutraliza trei mutații ale virusului

O echipă de la Universitatea din Texas (SUA) a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine.

Autorii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o „uşoară variaţie”, deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost „uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 „necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

Vaccinul anti-COVID și noile tulpini de SARS-CoV-2

În acest moment, există trei variante care sunt atent monitorizate de medicină și care „au fost botezate” după locul în care au fost observate prima dată, specifică Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia în raportul dedicat variantelor SARS-CoV-2.

În toate cele trei cazuri, virusul prezintă mutații pe așa-numita proteină „spike”, care este cea cu care virusul „se atașează” de celulă, potrivit site-ului Rai News.

„Varianta engleză” (VOC 202012/01)

A fost izolată pentru prima dată în septembrie 2020 în Marea Britanie, în timp ce în Europa primul caz detectat datează din 9 noiembrie 2020.

Această variantă are o transmisibilitate mai mare, s-ar părea că şi o mai mare patogenitate, dar în acest moment nu există dovezi ale unui efect negativ asupra eficacității vaccinurilor.

„Varianta sud-africană” (501 Y.V2)

A fost izolată pentru prima dată în octombrie 2020 în Africa de Sud, în timp ce în Europa primul caz detectat datează din 28 decembrie 2020.

Are o transmisibilitate mai mare și din primele studii pare să diminueze eficacitatea vaccinului. Oamenii de ştiinţă studiază dacă poate provoca un număr mai mare de reinfectări la subiecții deja vindecați de COVID-19.

„Varianta braziliană” (P.1)

A fost izolată pentru prima dată în ianuarie 2021 în Brazilia și Japonia. Începând cu 25 ianuarie 2021, a fost detectată în 8 țări, inclusiv Italia.

Este monitorizată deoarece are o transmisibilitate mai mare și pentru că încă de la primele studii s-a observat că ar putea diminua eficacitatea vaccinului. Se studiază posibilitatea ca acesta să poată provoca un număr mai mare de reinfectări la subiecții care s-au vindecat deja de COVID-19.

Sursa foto: Dreamstime