Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a anunțat vineri că vaccinul anti-COVID produs de filiala belgiană Janssen Pharmaceutica a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.
Vaccinul anticoronavirus Johnson & Johnson: În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai la 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.
Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.
Vaccinul Johnson & Johnson. Ce se află în compoziția acestuia
Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Spre deosebire de vacinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.
Johnson & Johnson va solicita săptămâna viitoare Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) autorizarea vaccinului său în SUA. Compania farmaceutică s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze de vaccin pentru SUA până la finele lunii iunie şi circa 200 de milioane de doze Uniunii Europene până la sfârşitul anului, cu primele livrări pentru blocul comunitar în luna aprilie, potrivit France Presse.
Vaccinul anticoronavirus AstraZeneca este benefic în cazul persoanelor în vârstă
Public Health England precizează că vaccinul anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.
Confirmarea vine după ce Comisia germană de vaccinare a recomandat ca acest vaccin să fie administrat numai persoanelor sub 65 de ani, întrucât datele privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca la persoanele vârstnice sunt deocamdată insuficiente, relatează Reuters, citată de Agerpres.
De menționat este faptul că în Marea Britanie au fost vaccinate până în prezent peste 7,1 milioane de persoane cel puţin cu prima doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer/BioNtech, cele două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în această ţară.
”Atât AstraZeneca cât şi Pfizer/BioNtech sunt vaccinuri sigure şi oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva COVID-19, mai ales împotriva formelor severe de boală”, a declarat directorul pentru Imunizare din cadrul Public Health England (PHE), Mary Ramsay.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin