Vaccinul AstraZeneca, anchetat de un grup de specialiști

Comitetul de securitate al agenţiei „continuă să evalueze cazurile semnalate. În acest context, EMA convoacă un grup ad-hoc de experţi pe 29 martie pentru o contribuţie suplimentară la evaluare”, transmite Agenţia Europeană a Medicamentului, potrivit unui comunicat citat de afp.com

EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge.

O legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări

Totuși, agenţia cu sediul la Amsterdam a declarat că nu poate „exclude definitiv„ o legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări de coagulare.

Experţi externi, în special în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, „se vor reuni pentru a-şi da avizul” pentru EMA „cu privire la aspecte precum un mecanism de acţiune plauzibil, posibili factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare pentru a înţelege mai bine evenimentele observate şi riscul potenţial”.

„Rezultatele reuniunii experţilor, precum şi analiza mai aprofundată a cazurilor raportate vor contribui la evaluarea în curs”, a adăugat EMA.

Agenţia a precizat că recomandarea actualizată cu privire la această problemă va fi abordată la o reuniune plenară care va avea loc în perioada 6-9 aprilie.

Anunț de ultimă oră despre vaccinul AstraZeneca

AstraZeneca a revizuit în jos rata de eficiență a vaccinului care îi poartă numele. Dacă luni s-a spus despre un procent de 79%, acum situația este cu totul alta. Compania a precizat, că, în urma studiilor clinice din SUA, vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de 76%. AstraZeneca susţine, după ce a fost pusă problema „informaţiilor depăşite” cu privire la studiul clinic desfăşurat în SUA, că vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de 76%, potrivit NBC, citat de news.ro

Miercuri, compania farmaceutică a transmis că rezultatele dintr-o analiză iniţială a datelor din studiu arată că vaccinul este 76% eficient în cazul bolnavilor de Covid-19 care prezintă simptome.

Luni, AstraZeneca a anunţat o eficienţă de 79% a vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, după o analiză provizorie a fazei a treia din studiu.

Un institut federal de sănătate a spus că există îngrijorări că AstraZeneca ar fi inclus „informaţii depăşite” care au oferit o perspectivă incompletă. Compania a spus că rezultatele iniţiale au fost bazate pe date de dinainte de 17 februarie şi că va prezenta curând informaţii actualizate. Miercuri, AstraZeneca a spus că analiza confirmă că vaccinul este sigur şi eficient şi că este 100% eficient în prevenirea cazurilor severe şi fatale de Covid-19.

Sursă foto: Dreamstime