Agenția de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie a declarat că vaccinul nu duce la coagularea sângelui. Conform directorului pentru siguranța vaccinurilor din cadrul Agenției, numărul cheagurilor de sânge raportate nu este mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford nu cauzează coagularea sângelui, a declarat luni Agenţia de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie, relatează dpa, conform Agerpres.
Phil Bryan, director pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie, a declarat că organizaţia „revizuieşte îndeaproape” informaţiile privind cheagurile de sânge apărute la vaccinare în unele ţări europene.
El a adăugat însă că dovezile disponibile „nu sugerează că vaccinul este cauza”. „Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite”, a spus el într-un comunicat.
Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 AstraZeneca au fost până acum administrate în Marea Britanie şi numărul de cheaguri de sânge raportat după administrarea vaccinului nu este mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la populaţia vaccinată.
„Oamenii ar trebui să meargă şi să-şi facă vaccinul împotriva COVID-19 când li se cere acest lucru”, a menţionat oficialul citat. Răspunsul său survine după ce Germania, Italia, Franţa şi Spania sunt ţările care au decis recent să suspende temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Premierul Boris Johnson apără vaccinul AstraZeneca
De asemenea, și prim-ministrul britanic Boris Johnson a respins luni ideea ca Marea Britanie să suspende campania de imunizare cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, după ce Germania s-a alăturat statelor care au anunţat suspendarea utilizării sale, mai transmite sursa citată.
Boris Johnson a insistat că autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor este „una din cele mai exigente şi mai experimentate” din lume şi că aceşti experţi nu văd „absolut niciun motiv” de a întrerupe administrarea vreunuia dintre vaccinuri.
„Ei cred că sunt foarte eficiente în reducerea nu doar a spitalizărilor, ci şi a formelor grave de boală şi a mortalităţii”, le-a spus Johnson reporterilor, conform agenţiei Press Association (PA).
„Continuăm să fim foarte încrezători în program şi este minunat să îl vedem desfăşurându-se cu o asemenea viteză în tot Regatul Unit”, a adăugat premierul britanic.
Sursă foto: INQUAM Photos