Vaccinul AstraZeneca se numește de acum Vaxzevria. Decizia a fost aprobată în data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Vaccinul nu se va schimba, dar noul nume va fi însoțit și de un nou ambalaj. Serul este în continuare aprobat pentru a fi folosit în Uniunea Europeană.

Recent, compania farmaceutică AstraZeneca a redus eficiența vaccinului de la 79% la 76%. Acest lucru s-a întâmplat în baza unui studiu realizat în SUA cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo.

Inițial, compania a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79%. Acest procent a fost considerat ”încurajator” de Casa Albă. Totuşi, un grup independent de experţi ce consiliază Administraţia Biden şi-a exprimat preocuparea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens.

Decizia care vizează direct AstraZeneca

Conform informațiilor apărute în presa internațională, un grup de specialiști se va reuni la începutul săptămânii viitoare în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la cazurile raportate de cheaguri de sânge la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul de la AstraZeneca.  EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge. Totuși, agenţia cu sediul la Amsterdam a declarat că nu poate „exclude definitiv„ o legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări de coagulare.

Experţi externi, în special în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, „se vor reuni pentru a-şi da avizul” pentru EMA „cu privire la aspecte precum un mecanism de acţiune plauzibil, posibili factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare pentru a înţelege mai bine evenimentele observate şi riscul potenţial”.

Agenţia a precizat că recomandarea actualizată cu privire la această problemă va fi abordată la o reuniune plenară care va avea loc în perioada 6-9 aprilie.

Sursă foto: Dreamstime