Vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun la persoanele în vârstă, chiar dacă există o lipsă de date privind eficacitatea sa exactă, a declarat miercuri Andrew Pollard care conduce testele clinice pentru vaccinul Oxford, potrivit Reuters.
Întrebat despre o declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia vaccinul este „cvasi-ineficient” în rândul persoanelor peste 65 de ani, Pollard a afirmat: „Nu înţeleg ce înseamnă această afirmaţie”.
„Ideea este că avem destul de puţine date referitoare la adulţii în vârstă, motiv pentru care oamenii au o mai mică certitudine cu privire la nivelul de protecţie” oferit de acest vaccin, a precizat Pollard pentru BBC radio.
„Avem însă răspunsuri imunitare bune la adulţii în vârstă, foarte similare cu cele la adulţii mai tineri; protecţia pe care o vedem este exact în aceeaşi direcţie, şi de o dimensiune similară”, a adăugat el.
Autoritatea franceză de sănătate publică (HAS) a recomandat folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani.
Într-un comunicat, HAS a precizat că nu există informaţii suficiente despre eficienţa acestui vaccin la oamenii cu vârste peste 65 ani, adăugând că va revizui recomandarea pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare privind efectele vaccinului AstraZeneca.
Vaccinul AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun dar experții insistă să nu fie administrat acestor persoane
Vaccinul AstraZeneca a primit vineri autorizația Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Totuși, experții germani insistă ca acest vaccin să nu fie administrat acestei categorii de persoane.
Vaccinul AstraZeneca nu ar trebui administrat peroanelor de peste 64 de ani, susțin experții germani. Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat acestor persoane, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat folosirea acestuia.
”Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (…) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus”, explică această comisie ce reuneşte experţi germani, citează France Presse.