Vaccinul AstraZeneca primește lovitură după lovitură! Trei mari puteri europene, Germania și Italia, și Franța au anunțat suspendarea administrării serului imunizant.
Se cere efectuarea unor noi examene medicale, pentru a se stabili în ce măsură cheagurile de sânge formate la persoanele care au primit vaccinul au legătură cu dozele de AstraZeneca.
Vaccinul AstraZeneca primește lovitură după lovitură! Recomandările EMA sunt ignorate
Astfel, Germania a suspendat luni utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului britanic-suedez AstraZeneca ”cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare, a anunţat Ministerul german al Sănătăţii, după o serie de alte suspendări. între altele în ţări ca Danemarca, Irlanda şi Olanda, relatează AFP.
Italia, la rândul său, a anunțat luni o măsură similară.
Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul Angelei Merkel, ”consideră că sunt necesare (alte) examene”, în urma unor cazuri în care s-au format cheaguri de sânge la persoane vaccinate în Europa, a anunţat un purtător de cuvâînt al ministerului, după ce alte state UE au luat deja această măsură.
Trebuie precizat însă că Agenţia Europeană a Medicamentului – EMA a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
Franţa a decis luni, la rândul său, să ‘suspende din precauţie’ utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, în aşteptarea unui aviz al Autorităţii Europene a Medicamentului (EMA), ce va fi comunicat marţi după-amiază, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă la Montauban, transmit AFP şi Reuters.
Macron a spus că speră că vaccinarea cu acest ser ‘va fi reluată rapid’ ‘dacă avizul Autorităţii Europene o va permite’.
EMA recomandă în continuare vaccinul
”Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, afirmă agenţia europeană.
Totuși, EMA a declarat vineri într-un comunicat că „a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include anafilaxia şi hipersensibilitatea (reacţii alergice) ca efecte secundare”.
„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.
„După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri”, a adăugat EMA.
Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o „reacţie alergică severă”, este deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri”.
Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub „supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute” după administrare, în caz de reacţii alergice.