Vaccinul contra coronavirusului va deveni obligatoriu în Franţa?
În opinia instituţiei, „va fi foarte dificil să obţinem înainte de sfârşitul verii o rată de acoperire vaccinală care să asigure o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia”, scrie lalibre.be
Ca şi Belgia, Franţa se confruntă, într-adevăr, cu persoane care sunt contra vaccinării sau care încă ezită. Două categorii „recalcitrante” estimate de instituţie la „câte 15% fiecare”.
Obligativitatea vaccinării se impune
De aceea, potrivit Academiei de Medicină, obligativitatea vaccinării trebuie acum luată în calcul. „Ea se impune în toate cazurile în care o vaccinare eficientă permite să se elimine o maladie răspândită, severă şi adesea mortală. Cu o rată de eficacitate de 90 – 95% contra formelor grave de Covid-19, vaccinurile actualmente omologate în Franţa contra SARS-CoV-2 întrunesc condiţiile care permit să se recurgă la obligativitatea vaccinării faţa de o epidemie redutabilă, în special din punct de vedere social, pe care măsurile individuale (gesturile barieră) şi colective (restricţii de circulaţie, izolare) sunt incapabile s-o controleze în timp”, pledează instituţia.
Pentru a permite instituirea acestei obligativităţi de vaccinare, Academia recomandă ca vaccinarea să devină obligatorie prioritar pentru anumite profesii, cum sunt activităţile profesionale considerate esenţiale sau cele care implică un contact cu publicul.
Pe lângă vaccinarea obligatorie, Academia de Medicină franceză recomandă instituirea repede a „permisului de vaccinare”. Acesta trebuie să intre în vigoare pe 9 iunie şi va fi necesar pentru adunările mari şi pentru călătorii.
Şi în Belgia?
În Belgia, în avizul său din 11 decembrie 2020 privind reperele etice în vederea vaccinării anti-COVID-19, Comitetul consultativ de Bioetică din Belgia estima că obligaţia de a te vaccina trebuie să facă obiectul unei dezbateri. Şi dacă unii experţi par a fi pentru această măsură, problema nu pare a fi la ordinea zilei în ce-i priveşte pe politicieni, atât la nivel federal, cât şi regional.
Dimpotrivă, se prevede ca un „Covid Safety Ticket” să fie instituit între 13 august şi 30 septembrie pe teritoriul belgian. „El va putea permite oamenilor să participe la festivaluri, evenimente de masă, într-o perioadă limitată de câteva săptămâni/luni în care vaccinarea nu va fi suficient de avansată pentru a garanta riscul zero”, explica Sophie Wilmès recent.
Sursă foto: Pixabay