Este răsturnare totală de situație. Ce au descoperit acum oamenii de știință poate schimba cursul pandemiei. Noi cercetări preclinice, conduse de oamenii de știință de la Universitatea Yale, au descoperit că vaccinarea intranazală poate fi mult mai eficientă în generarea imunității împotriva unui număr de virusuri respiratorii, față de vaccinarea convențională, intramusculară.
Pandemia COVID-19 a readus în atenție interesul pentru furnizarea de vaccinuri de tip spray nazal inhalabil. Nu doar că acest tip de sistem de administrare a vaccinului ar fi mult mai ușor de administrat, dar, de câțiva ani, cercetătorii au emis ipoteza conform căreia este și mai eficient împotriva infecțiilor din tractul respirator superior, scrie New Atlas.
„Cea mai bună apărare imunitară împotriva virușilor are loc chiar ”la intrare””, explică autorul principal al noului studiu, Akiko Iwasaki.
Anticorpii imunoglobulinei A (IgA) sunt unul dintre soldații din prima linie ai sistemului imunitar. Acești anticorpi sunt secretați în primul rând de suprafețele mucoasei din corp, mai ales în nas, intestine și plămâni.
Vaccinurile tip Spray pot asigura o imunitate mai mare
Ideea din spatele unui vaccin nazal este că ar putea antrena în mod direct membranele mucoase din nas cum să țintească anumiți agenți patogeni din aer, astfel încât un răspuns imunitar să poată fi activat de îndată ce un virus intră în corp.
Interesant este că acest nou studiu dezvăluie că vaccinurile nazale nu doar că induc răspunsuri IgA eficiente, dar pot asigura o imunitate mai mare împotriva mai multor tulpini virale dintr-un vaccin.
Protejează împotriva multor variante ale unui virus
Studiul raportează o serie de experimente pe cobai, care compară efectele unui vaccin antigripal intranazal și ale unuia tradițional, prin injecție. Cercetătorii au expus cobaii la o serie de tulpini diferite de gripă, dincolo de cea pe care a fost conceput vaccinul. Descoperirile au arătat că animalele care au primit vaccinul inhalabil au fost mult mai bine protejate de o varietate largă de tulpini de gripă, comparativ cu cele care au primit injecții.
În aceste experimente au fost folosite vaccinurile gripale.
Cu toate acestea, cercetătorii efectuează acum teste similare, pe animale, cu vaccinuri anti COVID-19. Iwasaki spune că cercetările sugerează că vaccinurile nazale ar putea fi mai eficiente în a genera imunitate, protejând împotriva multor variante ale virusului.
„Aceste rezultate indică faptul că vaccinurile nazale induc IgA și promovează o mai bună imunitate de protecție încrucișată împotriva variantelor virale, sugerând utilitatea lor în combaterea variantelor de îngrijorare COVID-19”, adaugă ea.
Primul vaccin anticovid inhalabil, dezvoltat în China
O serie de vaccinuri nazale inhalabile anti- COVID-19 sunt în prezent în dezvoltare, iar câteva sunt în stadii incipiente de testare pe oameni.
Primul vaccin anticovid inhalabil a fost dezvoltat în China, fiind prezentat pentru prima oară publicului în cadrul unei expoziții tehnologice. Acesta se administrează cu aparatele folosite în terapia cu aerosoli și utilizează 20% din cantitatea de substanță pe care oamenii de știinţă o folosesc în vaccinurile injectabile. Vaccinul inhalabil a început să fie testat încă de anul trecut. Potrivit rezultatelor clinice, acesta oferă un răspuns imunitar similar cu o doză administrată intramuscular.