Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech va fi livrat în timp util! Pfizer a dat asigurări că dozele aşteptate de UE în primul trimestru al anului vor fi livrate aşa cum a fost prevăzut, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform afp.com

Declarația şefei executivului UE în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech va fi livrat în timp util

După anunţarea întârzierilor de producţie, „l-am contactat imediat pe directorul general al Pfizer (…) El m-a asigurat că toate dozele garantate pentru primul trimestru vor fi livrate în primul trimestru”, a declarat Ursula von der Leyen.

Miniştrii sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene şi-au exprimat vineri „profunda îngrijorare” cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, potrivit unei scrisori comune adresate Comisiei Europene.

„Această situaţie este inacceptabilă. Nu numai că are impact asupra programului de vaccinare, ci scade credibilitatea procesului de vaccinare”, au denunţat miniştrii sănătăţii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei.

Ei au solicitat Comisiei Europene să intre „de urgenţă în contact cu BioNTech/Pfizer pentru a cere o explicaţie publică şi a sublinia nevoia de a asigura stabilitatea şi transparenţa livrărilor”.

Protejează vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva noilor mutații?

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer poate neutraliza o “mutaţie cheie” a tulpinilor britanică şi sud-africană, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri de laboratorul BioNTech.

Totuşi, una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.

Vaccinul contra COVID-19 de la BioNTech/Pfizer pare a fi eficient contra unei „mutaţii cheie” a tulpinilor britanică şi sud-africană de coronavirus, conform rezultatelor lucrărilor comunicate vineri, 8 ianuarie, de laboratorul BioNTech.

„Anticorpii persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează eficient SRAS-CoV-2 cu o mutaţie cheie care se găseşte în ambele tulpini foarte transmisibile” identificate în Regatul Unit şi în Africa de Sud, arată laboratorul într-un comunicat.

Una din limitele acestui studiu succint, subliniată chiar de autori, este că nu se referă la toate mutaţiile prezente la aceste tulpini.

Nu se poate deci trage concluzia ca eficacitatea vaccinului va fi aceeaşi contra variantelor ca şi contra virusului clasic.

Apariţia în Regatul Unit şi în Africa de Sud a acestor două noi variante ale coronavirusului Sars-CoV-2 îngrijorează comunitatea internaţională din cauza mai marii sale transmisibilităţi, potrivit primelor date.

Noua variantă comportă o mutaţie, numită N501Y, la nivelul proteinei Spike (spicula) coronavirusului, spinul care se găseşte pe suprafaţa lui şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra, jucând un rol cheie în infecţia virală.