Țările care nu vor vaccina un procent semnificativ al populației riscă o răspândire comunitară masivă a Covid-19 pe o perioadă lungă de timp.
State precum Tanzania și Madagascar au anunțat că nu intenționează să își vaccineze oamenii împotriva COVID-19. Medicul Ahmed Kalebi arată, într-un text din NationalInterest, ce repercusiuni vor avea astfel decizii asupra efortului global de a contracara pandemia.
Astfel, cu cât perioada de răspândire în comunitate este mai lungă, cu atât e mai probabil ca virusul să sufere mutații. Asta ar duce la un teren propice pentru ca noul coronavirus, SARS-CoV-2, să sufere mutații mai agresive. Variantele mutante din populația nevaccinată ar putea infecta și populația vaccinată.
Expertul spune că este posibil ca vaccinurile să nu funcționeze împotriva variantelor mutante din cauza modificărilor care au loc în codul genetic al virusului. Mai pe înțelesul nostru, dacă un inamic își schimbă uniforma militară, el devoine mai greu de recunoscut de armata adversă. Și astfel poate ataca nestingherit.
Virusul mutant nu ar fi ușor de recunoscut de anticorpii dobândiți în timpul infectării anterioare. Prin urmare, tulpinile mutante îi pot infecta pe cei care s-au vaccinat, provocând reinfectarea.
Consecința: toată lumea va rămîne în continuare vulnerabilă. Chiar și cei care locuiesc în zone în care populația a fost deja vaccinată nu ar fi total protejați, dacă virusul suferă noi mutații. Cu interconectarea țărilor și regiunilor din întreaga lume, nicio populație nu trăiește în izolare totală. Deci, nimeni nu e sigur.
După cum se știe, noul coronavirus este ușor transmisibil, prin aer, de la om la om. Orice variantă mutantă nouă, și posibil mai mortală, a virusului SARS-CoV-2 ar putea fi mai contagioasă și se poate răspândi rapid în toată lumea. La fel ca virusul original.
De aceea, se poate spune că lumea va fi în siguranță doar după ce toți oamenii vor fi vaccinați. Nu e deloc un plan realist ca țările care și-au vaccinat oamenii să își închidă granițele împotriva țărilor care nu s-au vaccinat. Chiar și în cazul în care țările vaccinate și-ar închide complet granițele, întotdeauna va exista o interacțiune între cetățenii acelui stat și cei din țările care nu s-au vaccinat.
Vaccinurile oferă cele mai eficiente și controlabile măsuri de prevenire pentru o o infecție virală. De asemenea, monitorizarea infectărilor și a răspândirii virusului prin teste de laborator și testarea genomică pentru mutații sunt și ele esențiale. Iar unde există creșteri ale ratelor de infectare, autoritățile trebuie să pună în mișcare o acțiune de „întrerupător de circuit” pentru a preveni creșterea: închideri și carantinări în masă.