Vaccinul împotriva SIDA, următoarea mare provocare a companiei Moderna. Compania americană Moderna, una dintre primele care a produs un ser anti-Covid, lucrează la un alt proiect, care ar putea intra în istoria medicinei.
Odată cu intrarea în comerț a vaccinurilor cu ARN mesager se deschide un nou capitol în medicină. Au trecut mai mult sau mai puțin 20 de ani de când organismele de cercetare, companiile biotehnologice și companiile farmaceutice au încercat să dezvolte terapii pe bază de acid ribonucleic.
Vaccinul împotriva SIDA, următoarea mare provocare a companiei Moderna.
Acum, această posibilitate a devenit realitate și mulți cred în ea, dovadă fiind interesul giganților farmaceutici de a începe colaborări sau achiziții pentru a asigura această tehnologie.
În martie anul trecut, GSK a anunțat o nouă alianță strategică cu Isis Pharmaceuticals pentru a dezvolta împreună noi terapii pentru bolile rare și bolile infecțioase, utilizând platforma de medicamente antisens (platforma Isis dezvoltă terapii care se leagă de ARN mesager și inhibă producția de proteine care cauzează boli).
Imediat după aceea, Sanofi a oferit 160 de milioane de dolari (și ar putea adăuga încă 310 milioane) pentru a achiziționa biotehnologia startupului Tidal Therapeutics, care folosește ARNm pentru a reprograma celulele imunitare din corpul uman.
Practic, o terapie celulară „gata de utilizare”, în care pacienții ar putea produce propriile celule Car-T, eliminând filiera complexă care caracterizează această terapie celulară, îmbunătățind siguranța și dozarea. O aplicație care, pe lângă tumori, ar putea funcționa și la bolile infecțioase.
Și, în timp ce continuă, în colaborare cu Translate Bio, căutarea unui vaccin cu ARN mesager pentru coronavirus, Sanofi a semnat marți un acord „fill and finish” pentru a produce până la 200 de milioane de doze de vaccin Moderna.
”Ceea ce se schimbă este secvența ARN”
Și chiar Moderna, în cei zece ani de când a luat ființă, s-a transformat dintr-un startup de cercetare care promovează programe în domeniul ARN mesager (ARNm) într-o întreprindere cu un portofoliu clinic diversificat de vaccinuri și terapii, cu 24 de programe în cinci zone terapeutice, dintre care 14 sunt deja în faza clinică: boli infecțioase, imuno-oncologie, boli rare, boli cardiovasculare și boli autoimune.
„Cu vaccinul am arătat că putem reduce timpul și putem adapta tehnologia foarte rapid, așa cum facem cu variantele Sars-Cov-2. Este vorba despre o platformă. Ceea ce se schimbă este secvența ARN. În timp, acest lucru ar trebui să faciliteze și autorizarea din partea agențiilor de reglementare, deoarece tehnologia este acum dovedită”, spune într-un interviu video Andrea Carfì, șeful de cercetare privind vaccinurile și bolile infecțioase de la Moderna.
Capacitatea de a preveni COVID-19, a încurajat compania, care în ultimul an a crescut de la 820 la 1.300 de angajați, să urmeze programe de dezvoltare mai ambițioase. Pe lângă testarea platformei sale de combatere a Citomegalovirusului (CMV), virusul respirator sincițial (VRS), există și vaccinul antigripal, cu studii clinice deja în curs.
Realizări pentru istoria medicinei
„Folosind aceeași tehnologie utilizată pentru Covid, lucrăm la un nou vaccin care ar putea fi eficient în proporție de 90% sau mai mult împotriva gripei (cele actuale ajung la 60%). De asemenea, îl putem modifica rapid pentru a-l adapta la mutațiile anuale ale virusului”, precizează Carfì.
Însă, printre proiectele Moderna există unul care este deosebit de ambițios, și anume acela de a obține un vaccin pentru SIDA. Dacă, în cele din urmă, se va dovedi învingător, ar fi primul vaccin aprobat pentru HIV, care încă afectează 38 de milioane de persoane în întreaga lume.
O etapă care, ca și în cazul vaccinului împotriva COVID-19, ar intra în istoria medicinei.
Astfel, când îl întrebăm cum se simte să fie unul dintre protagoniștii unei revoluții științifice, Carfì subliniază timid că acesta este rezultatul unei întregi echipe, arată IL SOLE 24 ORE:
„Am lucrat mult la acest vaccin încă de la început, și eram 18 persoane. Acum suntem 50 și vom ajunge la 80. Atunci când lucrăm în echipă, a putea conduce oamenii într-o anumită direcție este un alt aspect satisfăcător.
Desigur, dacă mă gândesc la inovația care, pe de o parte, a făcut posibilă salvarea lumii și, pe de altă parte, schimbarea sectorului medical, are un anumit efect, dar avem un viitor în față, care încă oferă multe oportunități.
Atunci când voi decide să mă opresc, voi putea să privesc înapoi și să fiu mulțumit de ceea ce am făcut”.
Sursă foto: Dreamstime.