Pandemia de coronavirus a debutat în urmă cu mai bine de doi ani de zile iar de atunci face ravagii la nivel mondial. În ceea ce privește vaccinul covid, apărut în urmă cu un an, se pare că nici acesta nu va duce la finalul pandemiei.

Oprirea pandemiei cu noi doze de rapel nu ar fi o strategie viabilă!

Experții OMS susțin că stoparea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă. În acest sens, aceștia au cerut vaccinuri care să prevină mai bine transmiterea virusului, relatează AFP.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate” ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă”, a declarat grupul de experţi responsabil cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Totodată, experții OMS au mai precizat că este nevoie de niște vaccinuri care să prevină infecția și transmiterea acesteia, pe lângă faptul că previn bolile severe.

”Este nevoie de vaccinuri împotriva COVID-19 care să aibă un impact ridicat în ceea ce priveşte transmiterea şi prevenirea infecţiei, în plus faţă de prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor, sunt necesare şi trebuie dezvoltate”, spun aceștia

Totodată, experții OMS sunt îngrijorați de faptul că noul coronavirus continuă să volueze.

„În timp ce se aşteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 existente, pentru a ne asigura că (ele) continuă să furnizeze nivelurile de protecţie recomandate de OMS împotriva infectării şi a bolii” cauzate de variantele de coronavirus, inclusiv Omicron, consideră grupul de experţi.

OMS, îngrijorată de evoluția variantei Omicron

De menționat este faptul că precizările OMS vin în contextul în care au trecut aproape două luni de zile de când varianta Omicron a coronavirusului a fost depistată în Africa de Sud. Aceasta se transmite mult mai repede decât varianta Delta, anterioară ei, însă spre deosebire de aceasta, provoacă forme mai simple ale bolii.

Totodată, până în momentul de față nu se cunoaște exact dacă această scădere a intensității virusuluise datorează caracteristicilor intrinseci ale variantei sau dacă este legată de faptul că aceasta afectează populaţiile deja parţial imunizate, de vaccin sau de o infecţie anterioară.

Pe de altă parte, îngrijorările rămân valabile în contextul în care, chiar dacă nu prezintă simptome severe, varianta Omicron se răspândește mai repede ca niciodată, iar numărul cazurilor dublează la fiecare două sau trei zile, ceea ce nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare.

În același timp, specialiștii au mai constata și faptul că mutaţiile suferite de varianta Omicron par să îi permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi împotriva virusului. Mai exact, aceasta poate infecta probabil un număr mare de vaccinaţi şi reinfecta persoanele care anterior au contractat boala.