Vaccinurile Moderna și Pfizer prezintă eficiență diferită atunci când sunt comparate rezultatele obținute la bărbați cu cele de la femei. Un nou studiu vine cu o concluzie surprinzătoare.

De vină ar fi nanoparticulele bazate pe lipide pe care cele două seruri le folosesc pe post de vehicule pentru ingredientele active.

Un nou studiu vine cu o concluzie surprinzătoare. Bărbații, mai protejați de vaccin decât femeile

Studiile clinice au scos la iveală faptul că vaccinul produs de Moderna a fost eficient pentru 95,4% dintre bărbați și doar în cazul a 93,1% dintre femei.

În cazul serului PfizerBioNTech, procentele sunt de 96,4% pentru bărbați și doar 93,7% în cazul femeilor.

Cercetătorii atrag atenția asupra unei subtilități în cazul vaccinurilor folosite în Statele Unite – serurile Moderna și PfizerBioNTech par a avea o rată de eficiență un pic mai mare în cazul bărbaților decât al femeilor.

Morteza Mahmoudi, de la Universitatea de Stat din Michigan a publicat un studiu în care atrage atenția asupra rolului pe care îl are sexul celor vaccinați în ceea ce privește eficiența împotriva Covid-19 a serului, potrivit indianexpress.com.

Atât Moderna, cât și Pfizer, folosesc nanoparticule prin care își transmit ingredientele active către celulele din sistemul imunitar al celor vaccinați.

Până în prezent, Mahmoudi a realizat mai multe studii despre importanța sexului pacientului în cazul rezultatelor obținute în nanomedicină, precum și strategii prin care să fie atenuate diferențele.

De exemplu, se întâmplă ca cercetătorii să nu aibă suficiente resurse în studiile pe care le întreprind, pentru a distinge diferențele în celulele și alte probe obținute de la bărbați și femei.

Limitele cercetărilor științifice

Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt interpretate ca fiind aplicabile ambelor sexe. Pentru a preveni aceste practici, Mahmoudi le-a cerut oamenilor de știință să fie mai transparenți în ceea ce privește limitele diferitelor studii.

Nanoparticulele folosite de cele două seruri sunt bazate pe lipide. Companiile farmaceutice utilizează particulele de grăsime ca vehicule pentru ingredientele active ale vaccinurilor.

Lucrând împreună cu cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma, Mahmoudi a proiectat un experiment pentru a testa dacă nanoparticulele pe bază de lipide pot fi motivul pentru care apar diferențele de eficacitate ale celor două vaccinuri. Studiul a fost publicat în data de 13 Mai.

Concluziile studiului arată că celulele albe luate de la donatorii de sex feminin au preluat mai puține nanoparticule decât cele provenite de la bărbați.

Plecând de la acest model, este plauzibil ca sistemele imunitare ale bărbaților și femeilor să răspundă diferit la vaccin.

Sursă foto: Dreamstime.