Igor Matovic s-a oferit duminică să-și părăsească postul în încercarea de a pune capăt furtunii politice care agită coaliția guvernamentală de câteva săptămâni. Cu condiția, însă, de a păstra un post în noul guvern, trnsmite Les Echos.
Originea crizei datează de la 1 martie, când Igor Matovic, aflat la putere de un an, a mers direct pe pista aeroportului Kosice, în estul țării, pentru a saluta oficial primele livrări de doze de vaccin de la furnizori ruși, fără nicio consultare prealabilă cu partenerii săi. Liderul și-a justificat abordarea explicând că, în fața exploziei cazurilor de Covid, „responsabilitatea sa este să facă maximum pentru a salva vieți și pentru sănătatea populației”, adăugând că „virusul nu știe nimic despre geopolitică” și că ”vaccinul rusesc va grăbi vaccinarea populației cu 40%”. Slovacii au primit până acum doar 633.000 de doze de vaccinuri de la laboratoarele Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Război împotriva Occidentului
Dar vaccinul rusesc Sputnik V nu este încă autorizat – nici de Agenția Europeană pentru Medicamente, nici de autoritatea sanitară slovacă. Slovacia este a doua țară din Uniunea Europeană care îl achiziționează, după Ungaria. Dintre cele patru partide care alcătuiesc guvernul slovac, trei au reacționat imediat.
Ministrul de externe Ivan Korcok, susținut de partidul de centru-dreapta „Libertate și solidaritate”, a declarat că acest vaccin este „un instrument al războiului hibrid” pe care Rusia îl poartă împotriva Occidentului, și că această achiziție – 2 milioane de doze au fost contractate pentru o populație de 5,4 milioane de locuitori – „semănă îndoială cu privire la orientarea pro-occidentală a țării”.
Împreună cu Veronika Remisova, liderul celuilalt membru al coaliției, Partidul Popular de centru-dreapta, a amenințat săptămâna trecută că va renunța la alianța guvernamentală dacă premierul nu își va da demisia la ședința de guvern de marți.
Agravarea pandemiei
Guvernul din Slovacia condus de Igor Matovic, lipsit de experiență, a făcut multe greșeli în gestionarea pandemiei, iar puterea extrem de personală a premierului a dus la multe dezacorduri în această alianță de trei partide, dintre care două sunt populiste. Credibilitatea sa a fost afectată după vasta operațiune de screening Covid 19 de la începutul lunii noiembrie a anului trecut, care a apărut în toată presa internațională, dar nu a împiedicat revenirea cazurilor în luna decembrie.
Președintele liberal Zuzana Caputova, care s-a revoltat și împotriva inițiativei prim-ministrului de achiziționa vaccinul rus, a declarat recent că testele ar fi putut să contribuie la răspândirea epidemiei.
Record de mortalitate
Criza politică vine într-un moment în care țara se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contaminare și de deces din lume: 244 decese la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni și aproape 9.000 de decese în total. Se află într-o situație aproape la fel de gravă ca vecina sa, Cehia, unde cifrele nu scad, iar spitalele sunt copleșite. Și la cehi, criza sănătății interferează cu sfera politică, ducând la o scădere fără precedent a popularității premierului Andrej Babis înaintea alegerilor legislative din această toamnă.